Watchmen av Alan Moore och Dave GibbonsDetta anses vara en av 1980-talets viktigaste serier.

Serien har sitt ursprung i att förlaget DC Comics bad den serieförfattaren Alan Moore att göra en följetong med några hjältefigurer som DC nyss köpt av företaget Charlton Comics. Dock byttes dessa figurer ut mot nya för att undvika historiekonflikt med DCs vanliga serier. Resultatet hyllades av kritiker som ett genombrott inom tecknade serier. Den har som hittills enda tecknade serie mottagit hugopriset 1988 (Science Fiction Achievement Award). Dessvärre var emottagendet av serien i Sverige ljum och albumet lästes mest av seriefantaster. Nu har albumet blivit aktuellt igen i och med att filmatiseringen är DVD-aktuell.

Albumet utspelar sig i en värld där det är olagligt att vara superhjälte. Men när den före dette (nåja) hjälten Rorschach upptäcker att en i hans gamla grupp blivit mördad samlar han det gamla (och rätt så avdankade) gänget igen. Handlingen är mer komplicerad än så men då avslöjar jag något.

Detta gravallvarliga album var en frisk fläkt i serievärlden när den kom. Nu finns det i och för sig fler album där hjältarna ibland är onda och skurkarna ibland är goda. Ett mer aktuellt exempel är Identity Crisis av Brad Meltzer. Men det betyder inte att bäste före-datumet gått ut på Watchmen. Tvärtom, albumet håller än idag. Moores manus är fortfarande underhållande och läsvärt och Gibbons teckningar är välgjorda. Albumet är minst lika bra som när det kom och hör fortfarande till de bästa serier jag någonsin läst.

Ett måste! Kom bara ihåg att detta mycket våldsamma album är en renodlad vuxenserie.
Rekommenderas som sagt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0