Spirou 1938-1946 av Rob-Vel, Jijé & André FranquinEgmont fått fart igen på utgivningen av Spirous äventyr. Något jag applåderar åt. Både tidigare outgivet och nytt publiceras. Vissa äldre äventyr, främst de av André Franquin, ges ut i påkostade utgåvor i kronologisk ordning. Franquin brukar också anses vara den främste av alla tecknare/författare av Spirou-serierna. Detta trots att det inte var han som skapade Spirou. Hela två serietecknare gjorde Spirou innan Franquin dök upp. Den piccoloklädde hjälten skapades 1937 av fransmannen Rob-Vel (Robert Velter). Det var på uppdrag av förlaget Dubois att skapa en ny huvudfigur till deras nya serietidning som Spirou föddes. 1943 togs serien över av Joseph Gillain, mer känd under pseudonymen Jijé.

Spirou 1938-1946 fokuserar på Spirouserierna före Franquin. Vi får ta del av några serier från den mycket trevande starten 1938. Sedan följer en kronologisk återutgivning av de serier som anses vara från Rob-Vels bästa tid, d.v.s. då serien blev en humoristisk äventyrsserie istället för att, som tidigare, ha varit en humorserie. Albumet innehåller även flertalet serier av Jijé, bland annat de sista han gjorde veckorna innan Franquin tog över.

Det bästa med albumet är dock inte serierna utan artiklarna och bakgrundsinformationen om serierna och dess skapare. Det här albumet är oerhört givande seriehistorikern och Spirou-fantasten. Ur ett underhållningsperspektiv fungerar inte albumet alls, serierna är egentligen ganska dåliga med dagens mått mätt. För att inte tala om den politiska inkorrekthet och fördomfullhet albumet syras av. Men ur ett seriehistoriskt perspektiv blir det inte bättre än så här.

Rekommenderas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0