But I Like It av Joe Sacco



Joe Sacco
har gjort seriehistoria med sina journalistiska reportage i serieform med bland annat albumen Fixaren och Palestine. Det här är dock något helt annat.

I albumet But I Like It utforskar Sacco sin stora kärlek för musiken. Bland annat får vi läsare ta del av när Sacco följer rock-bandet Miracle Workers på deras Europa-turné. Denna del i albumet, som heter "In the Company of Long Hair", har tidigare publicerats både tidningen Yahoo och albumet Notes from a Defeatist. Vidare samlar detta album Saccos komiska ensides-skämtserier som alla handlar om musik (och har tidigare publicerats i tidningen Agenda). Därefter innehåller But I Like It skivomslag och T-shirt tryck Sacco tidigare gjort. Albumet avslutas med några serier om Rolling Stones (vars låt It's Only Rock 'N' Roll But I Like It döpt detta album).

Albumet är lite ojämnt men det kanske inte är så konstigt. Eftersom den röda tråden är musik samlar serien förståeligt serier/bilder från olika tider av Saccos karriär. Det märks att han har utvecklats. Svagaste delen i albumet är hans tidiga serier om Miracle Workers. Jag har svårt att se underhållningsvärdet här. Men skämtserierna från Agenda är mycket roliga. Vidare är det intressant att se hans omslag/T-shirts. Så till syvende och sist är detta ett hyfsat underhållande album som helt klart är läsvärt.

Boken har även en medföljande CD-skiva som innehåller fyra spår av Miracle Workers. Gillar man Iggy Pop-doftande roc/punk gillar man nog det här. Jag gör det inte. Men skivan höjer faktiskt läsupplevelsen något.

Rekommenderas.

Death of Superman-trilogin av DC Comics

   

Dessa tre serier finns än så länge bara på engelska.

Bakgrundshistorien är intressant. Förlaget DC Comics hade sakta men säkert tänkt styra stålmannen-serierna gentemot ett bröllop mellan Lois Lane och Clark Kent (Stålmannens alter ego). Men så slog TV-serien Lois & Clark igenom med dunder och brak. Förlaget bestämde sig då för att skjuta upp bröllopsplanerna och släppa dom samtidigt som Stålmannen gifter sig i TV-serien. Alltså fanns det plötsligt ett tomrum i manuset. På alla stålmannen-möten DC Comics hade var det alltid någon som kläckte lustigheten "vi dödar honom". Vilket då alltså hände. Ett enorm arbete lades sedan ned på detta och en hel stab av manusförfattare satte igång med arbetet. Här ingick bland andra Dan Jurgens, Jerry Ordway och Karl Kessel.

När stålmannen sedan dog 1992 blev det en världsnyhet. Lustigt nog verkade de flesta tro att han skulle förbli död, något DC Comics inte hade tänkt. Så blev det ju inte heller. 1993 kom Stålmannen sedan tillbaka. De tre albumen The Death of Superman, World without a Superman och The Return of Superman samlar denna årslånga berättelse. Titlarna säger precis vad albumen handlar om.

Ur ett historiskt perspektiv är dessa album oerhört intressanta. Dessvärre är det första, Death of Superman, inte så värst underhållande. Egentligen består albumet av ett enda långt slagsmål mot monstret Doomsday. Den andra delen, World Without Superman, är betydligt mer underhållande. Dock blir det kanske bitvis lite för sentimentalt och gråtmilt. Den bästa delen i denna trilogi kommer alltså sist. The Return of Superman är riktigt underhållande. 5 olika stålmän kommer tillbaka samtidigt. Vilken är den riktiga?

Denna trilogi är som sagt en aning ojämn, både tecknarmässigt och manusmässigt. Men ur ett seriehistoriskt perspektiv är detta ett måste. Därtill ger faktiskt trilogin en rejäl dos underhållning!

Passar från 16 och uppåt.

Rekommenderas.

Eisner Award vinnarna!

Nu har vinnarna till anrika Eisner Awards ofentliggjorts. Jag gläds särskit åt att Invincible Iron Man av Matt Fraction och Salvador Larroca vann i sin kategori. Alla vinnarna kan ni läsa här.

Zorn & Dirna - Valsverken av Jean-David Morvan & Bruno Bessadi



Zorn & Dirna - Valsverken är nästa franska seriealbum som albumförlaget gett ut i svensk språkdräkt. Serien, som är är den första delen av sex, utspelar sig i en värld där Döden blivit fängslad. Detta har lett till att människor och djur inte kan dö och följaktligen blivit odödliga. Eftersom åldrandet inte hejdas blir de levande till sist levande döda. Det visar sig dock att två barn, Zorn och Dirna, har gåvan att döda folk utan att de kommer tillbaka som zombies. När detta sakta men säkert blir känt vill både ondsinta och mindre ondsinta människor åt barnen.


Det fantasydoftande och originella manuset är gjort av Jean-David Morvan. Han har även skrivit manus till en handfull album med Spirou. Här har han, till skillnad från Spirou, fått fulla tyglar. Bruno Bessadis teckningar är mycket välgjorda men kan få en att tro att albumet fungerar för läsare yngre än 13. Så är inte fallet. Handlingen innehåller en hel del grymheter vilket de gulliga teckningarna förstärker på ett mycket effektfullt sätt. Alltså inget album att ställa bredvid Bamse och Asterix som man vid en första anblick skulle kunna tro. Men underhållande är det, grymheterna till trots. Jag ser fram emot nästa del.

Rekommenderas.


Seriens rötter sträcker sig långt bak



Läsare av bloggen mangabibliotekarien vet att brukar skriva artiklar om serier i den Gävlebaserade morgontidningen Arbetarbladet. Den senaste artikeln har sett dagens ljus idag. Den finns att läsa här.

Drömmen om Vasa av Maria Bergström och Gustav Lord



Maria Bergström skriver seriemanus som utgår från en känd svensk person eller händelse. Hennes första album var Fet-Mats: en gruvdrängs hemska öde som utspelar sig i Falu Gruva 1677. Den gjorde Bergström tillsammans med Susanne Jobs och Per-Anders Nilsson. Därefter kom albumet Sara Lisa & Linné, en seriebiografi om Carl von Linné med Niklas Jönsson som tecknare. 2008 kom Lill-Selma på Mårbacka, ett samarbete med tecknaren Emily Ryan om den unge Selma Lagerlöf. Nu har Bergström gett sig ikast med Regalskeppet Vasas ödesdigra jungfrufärd tillsammans med tecknaren Gustav Lord

År 1628 var det stolta skeppet Vasa färdigt att ge sig ut på sin jungfrufärd. Men som bekant sjönk Vasa och många människor följde med skeppet i djupet. Men hur gick det för denna boks huvudpersoner, barnen Nils, Hanna och hunden Fläcken?
 
Jag har inte varit någon större beundrare av Bergströms alster. Albumen är i mitt tycke för pedagogiska för sitt eget bästa. Man kan trots allt göra pedagogiska serier som också är underhållande. De asiatiska mangaförfattarna är mästare på detta och kan göra otroligt underhållande serier om allt från finansbiografier till brädspelet Go och matlagning. Dock visade Bergström med Lill-Selma på Mårbacka att även hon kunde göra åtminstonde hyfsad underhållning tillsammans med de pedagogiska aspekterna. För det albumen var ganska bra. Dessvärre är Drömmen om Vasa inte alls lika bra. De undervisande aspekterna har tagit över och albumet är fruktansvärt tråkigt. Dessutom är Gustav Lords teckningar bedrövliga. Det gör mig ont att säga, men dessa är bland de sämsta teckningar jag någonsinn sett. De är mycket stela och livlösa. Dessutom ganska slarviga, vilket sänker albumets redan dåliga intryck.

Undvik detta!
Rekommenderas inte.

Fixaren - en historia från Sarajevo av Joe Sacco



Joe Sacco är ett mycket stort namn inom de tecknade serierna. Han är utbildad journalist men blev inte tillfredsställd inom detta yrke, mest eftersom han inte fick möjlighet att göra sådant han ville. Istället försökte han livnära sig på sin hobby, serieskapande. Det gick sådär. Det var först då han i serieform skrev om sitt stora intresse för att resa som hans karriär började ta fart. Han befann sig nämligen mitt uppe i Gulf kriget och gjorde serier om detta. Då hans seriebok Palestine utkom, som handlade om Saccos upplevelser i West Bank och Gaza-området mellan december 1991 och january 1992, blev han en erkänd serieskapare och en ny seriestjärna var född.

Fixaren är Saccos första album som utkommit i svensk språkdräkt. Den handlar om den lokala medhjälpare (en så kallad fixare) som han använde när han gjorde research i Sarajevo under kriget i Bosnien på 90-talet. Albumets ramberättelse är relationen mellan Sacco och fixaren, men den egentliga historien är givetvis kriget i och kring Sarajevo.

Det är inte lätt att kombinera underhållning med fakta. Speciellt inte när det handlar om genren serier. Men då det blir lyckat är kombinationen fakta/underhållning en njutning att läsa. Sacco lyckas med detta. Fixaren är en fascinerande läsning som därtill är vältecknad. Det var verkligen på tiden att Sacco kom i svensk språkdräkt. En eloge till förlaget Epix för detta.

Ifall det är någon som undrar så är detta en bok med vuxna som målgrupp.

Rekommenderas.

Joker av Brian Azzarello och Lee Bermejo



Detta inbundna album finns än så länge bara på engelska.

Brian Azzarello är ett stort namn inom den amerikanska serievärlden. Han har vunnit Eisner-priset 2001 för sin serie 100 Bullets. Andra serier Azzarello tidigare gjort inkluderar västernserien Loveless, Batman-albumet Broken City och albumet om Stålmannens ärkefiende, Lex Luthor: Man of Steel. Det sistnämnda albumet tecknades av Lee Bermejo. Deras samarbete fortsatte med albumet om Batmans ärkefiende Jokern. 

I detta våldsamma album släpps Jokern ut från Arkham Asylum (sinnes-sjukhuset där flertalet Batman-skurkar befinner sig) på grund av gott uppförande. Har Jokern ändrat sig. Väldigt tidigt i albumet blir man varse att det är Jokern är samma galning som vanligt. Albumets huvudperson är jokerns naive men lojale underhuggare Jonny Frost. Vi får följa unge Frosts beundran för Jokern som sakta men säkert övergår i något annat. I albumet dyker även andra kända karaktärer ur Batmans värld upp som Two-Face, Riddler (gåtan), Killer Croc, Penguin, Harley Quinn och även Batman själv.

Joker har fått god kritik när albumet släpptes 2008. Det är lätt att förstå varför. Detta album hör till en av pärlorna bland en hel del mediokra superhjälteserier. Detta är som sagt långt från mediokert. Bermejos teckningar är mycket suggestiva med en lagom realistisk touch och passar den mörka och våldsamma handlingen väl. Dessutom lyckas Azzarello ge en bra bild av jokerns galenskap som känns trovärdig.

Kom bara ihåg att detta är en renodlad vuxenserie.
Rekommenderas varmt.

Sir Arthur Benton - Operation Marmara av Tarek och Stéphane Perger



Albumförlaget är ett relativt nystartat förlag som ger ut franska och belgiska äventyrsserier på svenska. Nu har turen kommit till franska Sir Arthur Benton - Operation Marmara. Serien handlar om den engelske aristokraten Sir Arthur Benton. Han arbetar som agent åt nazisterna under 30-40-talet och i denna första del handlar det om en vapenaffär i Turkiet som syftar till att förse NSDAP med vapen inför det stundande valet. Albumet känns mycket väldokumenterat och avhandlar alltså det "hemliga" krig som bedrivs mellan de allierade och tyska säkerhetstjänsterna. Operation Marmara är den första delen i en trilogi om Sir Arthur Benton.

I slutet av albumet ingår en faktadel. Den ger en historisk bakgrund till det som sker samt presenterar de olika figurerna i serien. Vilket är skönt eftersom personerna är många och det blir lite snårigt.

Stéphane Pergers teckningar sticker ut i serievärlden. Det är nämligen vanligast att tecknarna gör serier i tusch. Perger gör dom istället i akvarell. I det här fallet är valet lyckat och bilderna förhöjer albumets stämning. Pseudonymen Tareks manus är dock ganska snårigt. Kanske klarnar det lite mer i de två följande delarna. Men albmets största manusmässiga problem är att Tarek valt att låta historien berättas av huvudpersonen Benton under förhör. Vi får sedan ta del av händelser huvudpersonen inte borde känna till. Denna lilla miss gör att jag får svårt att tro på berättelsen. Det blir för slarvigt i min smak. Lite för rörigt blir det som sagt också. Samtidigt ger albumet, inte minst tack vare tecknignarna, en stämning som är ovanlig att få via ett seriealbum.

Detta vuxenalbum är långt ifrån perfekt men ett visst läsvärde har den.

Rekommenderas (men det är en försiktig rekommendation).

Superman the complete history: the life and times of the man of Steel av Les Daniels



Denna faktabok finns än så länge bara på engelska.

Detta är rejäl och seriös bok! Den är indelad i fem delar som vardera täcker en viss period i Stålmannens utveckling, från förhistorien till tv-serien Lois och Clark. Texten är är ackompanjerad av många och underhållande bilder. Dessutom innehåller varje del en representativ serie från den epoken. Vilket enligt mig var ett genidrag av författaren. Men det som verkligen ger boken ett mervärde är den gedigna del om Stålmannens skapare Jerry Sigel och Joe Shuster. De blev nämligen inte så väl behandlade av serieförlaget DC Comics och det är intressant att detta är med i boken.

Les Daniels har skrivit liknande böcker om Wonder Woman och Batman samt två böcker med liknande upplägg om de två stora amerikanska serieförlagen DC Comics respektive Marvel Comics.

Ska man ha en faktabok om Stålmannen blir det inte bättre än så här. Den är intelliggent skriven med hyfsat lättläst engelska. Jag ser framemot att sätta tänderna i Daniels övriga böcker.

Rekommenderas

Fulheten av Nanna Johansson



Ett vanligt tema just nu inom svenska serier är humoristiska serier men med en politisk och ofta feministisk udd. Exempel på dylika serieskapare är Nina Hemmingson, Liv Strömquist och Sara Granér. Nu sällar sig Nanna Johansson till detta gäng med debutalbumet Fulheten.

Nanna Johannson är en av många intressanta serieskapare som gått/går i serietecknarskolan Kvarnby Folkhögskola i Malmö. Mer om Nanna finns att läsa på hennes hemsida.

Skämten i Fulheten är lika enkla som geniala. Johansson har helt enkelt kastat om de traditionella könsrollerna, vilket gör serierna både mycket roliga och tankeväckande. Albumet består både av skämtteckningar och kortare serier. Johanssons tecknarstil går i den spretiga, "fula" Galago-inspirerande skolan. En tecknarstil jag egentligen har ganska svårt för men här harmonierar det så bra med skämten att jag knappt märker hur den är tecknad.

Den pedagogiska bibliotekarien i mig inser att detta album skulle vara klockrent för alla högstadieelever att läsa i skolan. Men främst ger albumet god underhållning och är ett måste.

Rekommenderas.

Så jävla normal av Nina Hemmingsson



Nina Hemmingsson är känd för att i huvudsak teckna kortare serier, ofta enrutingar, med en samhällskritisk och feministisk udd. Huvudmålgruppen för hennes serier är vuxna. Hon har tidigare kommit ut med tre album. Hjälp! som var ett samarbete med serietecknaren Sara Olausson och Demoner - ett bestiarium som var ett samarbete med författaren Harry Roos (de två är förresten på gång med ett nytt samarbete vid namn Tabun). Vidare har Hemmingsson gett ut egna seriealbumen Jag är din flickvän nu och Så jävla normal.

Så jävla normal är lite annorlunda jämfört med Hemmingssons förra seriealbum. Egentligen är jag osäker om detta kan kallas för seriealbum. Hon skriver själv i boken att den består av teckningar mellan åren 2006-2009. Dessa teckningar har tillkommit då hon varit trött, ledsen, arg eller liknande sinnesstämning. På ett sätt är detta mera som en konstbok än ett seriealbum. Så jävla normal består av en bild tecknad i Hemmingssons vanliga spretiga och medvetet "fula" stil med en tillhörande text.

Albumet är inte alls lika helgjutet som fantastiska Jag är din flickvän nu utan känns egentligen mer som bonusmaterial än ett "riktigt" album. Jag är helt enkelt lite besviken eftersom förra albumet var så otroligt underhållande. Det här berör mig nästan inte alls. Tyvärr.

Rekommenderas inte.

Numret 73304-23-4153-6-96-8 av Thomas Ott



Thomas Ott är en seriekonstnär med Zürich och Paris som hemmaarena. Hans serier är, föga förvånande efter att ha läst några,  inspirerade av stumfilm och film noir. Bilderna är i sann noir-anda i svart, vitt och grått. Karaktärerna är realistiskt tecknade och bilderna har en starkt expressionistisk känsla. I sann stumfilmsanda saknas dialog helt. En av Otts allra bästa album, Numret 73304-23-4153-6-96-8, har äntligen utkommit i Sverige. Inte en dag för tidigt.


Albumet handlar om en bödel som, efter att just ha avrättat en dödsdömd i elektriska stolen, hittar en lapp med ett nummer på. Siffrorna kommer att ha en stor betydelse för bödeln och hans framtida liv.

I och med att boken är utan text är den snabbläst. Men man hinner trots detta sugas in i Otts melankoliska och underliga värld. Jag kan (nästan) garantera att ni aldrig läst någonting liknande tidigare. Denna vuxenserie är mycket god underhållning.

Rekommenderas.


Fantomen av Anna Jansson



Fantomen är en serie som varit med länge. Originaltiteln är The Phantom och serien  skapades 1936 av amerikanen Lee Falk. Svenskar vurmar särskilt starkt för Fantomen, kanske på grund av att Sverige har haft en egen livaktig licensproduktion av serien sedan 1960-talet. Denna licensproduktion har även gått på export till bl.a. de nordiska grannländerna, Australien, Brasilien, Spanien och Indien.

Det kan kanske vara kul att veta att Fantomens dräkt har fått flera olika färgläggningar i de länder serien publicerats. I Sverige är dräkten som bekant blå. I original är den lila.

För ungefär tre år anmälde Fantomenredaktionen ett intresse att samarbeta med kända svenska författare. Flera nappade och det förslag som lämpade sig bäst för seriebearbetning var från deckarförfattarinnan Anna JanssonJansson har gjort många succéromaner polisen Maria Wern som Silverkronan och Främmande fågel (som blev TV-film häromåret). Andra nordiska författare som tidigare skrivit för Fantomen inkluderar Bengt Nilsson och Nils Nordberg. Men Anna Jansson är det hittills största namnet.


Serien Jansson skrivit manus till heter Räddad av slumpen. Där får vi läsare följa en av Fantomens förfäder och se honom medverka till upptäckten av penicillinet. Ett nära förestående djungelkrig är också en del av äventyret. Äventyret är tecknat av Hasse Lindahl.

Jag ska viligt erkänna att Fantomen är den hjäte i trikåer jag finner vara den mest tråkiga. Det är ytterst få Fatnomen-äventyr jag blir underhållen av. Vad gäller Anna Jansson har jag bara läst Silverkronan, som gav god underhållning. Så det är kanske hennes förtjänst att Räddad av slumpen är riktigt bra. Manuset är fyndigt, spännande och intiligent. Lindahls teckningar är mycket välgjorda och ger ytterligare läsvärde. Kort sagt, det här är riktigt bra. Tänk om alla Fatomen-äventyr vore så här bra.

Identity Crisis av Brad Meltzer, Rags Morales och Michael Bair



Denna serieroman finns än så länge bara på engelska.

I USA ges det ut hur mycket superhjältealbum som helst. Givetvis är alla inte bra. Men det finns mer guldkorn än vad man kan tro. Detta album rönte mycket stor uppmärksamhet när det kom 2005.

Brad Melzer är en populär amerikansk författare med flera storsäljare bakom sig. Bland annat har han skrivit romanerna Dead Even, och The Zero Game. Han skakade om litteraturbranschen då han valde att istället börja skriva manus för superhjältealbum för anrika förlaget DC Comics. Hans debutserie var fantastiska Green Arrow: Archer's Quest.


Rags Morales är tecknare med många superhjälteserier bakom sig. Några exempel är JSA, Black Condor och Hawkman. Michael Bair är tuschare och har även han många superhjälteserier på sitt CV, som inkluderar JLA: Year One och Wonder Woman.

Identity Crisis väckte som sagt mycket uppmärksamhet i USA när den kom. Den inleds med att en ganska stor karaktär i DC Comics superhjältevärld blir mördad (Jag säger inte vem). Hjältarna, som bland annat inkluderar Batman, Superman, Wonder Woman och Green Lantern, försöker lista ut vem som är den skyldige. Det visar sig att den skyldige finns närmare hjältarna än vad de vill tro. Dessutom visar det sig att en handfull av hjältarna, Green Lantern, Atom, Hawkman, Green Arrow, Black Canary, Zatanna och the Flash har en mörk hemlighet som kommer fram. De har tidigare lobotomerat några av superskurkarna så att de inte kan fortsätta med sina hemska dåd.

Identity Crisis hör till de bästa superhjälteserier jag någonsin läst. Att ge de goda onda drag och vice versa är ett genidrag som DC Comics sedan fortsatt med. Albumet innehåller många karaktärer men det är inte svårt att hålla reda på vem som är vem. Meltzers manus är originellt och mycket medryckande med en uppfriskande mörk ton. Morales teckningar och Bairs suggestiva tuschning harmonierar väl med manuset. Kort sagt, detta är hur bra som helst.

Rekommenderas varmt.


Lista på de serier jag skrivit om

Här är en komplett lista på de böcker/ tidingar jag skrivit om. De är i alfabetisk ordning, men inte på författare utan på titel. Det är bara att klicka på länken så kommer ni till recensionen.

96 romaner för dig som fortfarande har bråttom av Henrik Lange

99 filmer du slipper se av Henrik Lange

Asterix & Obelix födelsedag - Den Gyllene Boken av Albert Uderzo

Besserwisser av Anders Mathlein

Boltzius av David Liljemark

But I Like It av Joe Sacco (på engelska)

Civil War av Mark Millar & Steve McNiven (på engelska)

Dark Entries av Ian Rankin & Werther Dell'Edera (på engelska)

Death of Superman-trilogin av DC Comics (på engelska)

Dracula av Ben Caldwell, Michael Mucci & Bram Stoker

Drömmen om Vasa av Maria Bergström & Gustav Lord

Dödvatten av Lars Krantz

Elvis - Greatest Hits 2 av Tony Cronstam

En hjälpande hand av Fabian Göransson, Lars Krantz och Fredrik Quistberg

En hyllning till kungen av pop av Wey-Yuih Loh, Giovanni P. Timpano & Erick Marquez

Fantomen av Anna Jansson (tidning)

Fixaren - en historia från Sarajevo av Joe Sacco

Fulheten av Nanna Johansson

Fumlig av Jeffrey Brown

Gabriellas resa: i skuggan gömmer sig solkatterna av Elisabeth Hagborg & Tove Hennix

Gravid!: tecknade iakttagelser av Karin Oswald

Green Arrow: Quiver av Kevin Smith, Phil Hester och Ande Parks (på engelska)

Green Arrow: Sounds of Violence av Kevin Smith, Phil Hester & Ande Parks (på engelska)

Gängkrig 145 av Jens Lapidus och Peter Bergting

Hergés äventyr av Stanislas, José-Louis Bocquet och Jean-Luc Fromental

Hur får man en idé, egentligen? av Lena Sjöberg

Husfrid: en tragikomisk familjeberättelse av Alison Bechdel

Identity Crisis av Brad Meltzer, Rags Morales och Michael Bair (på engelska)

Jan Lööfs serier 2 av Jan Lööf

Joker av Brian Azzarello och Lee Bermejo (på engelska)

Johnny Cash: I See a Darkness av Reinhard Kleist (på engelska)

Karrikatyrer av Bruno Liljefors

Killing Joke av Alan Moore och Brian Bolland (på engelska)

Lou! Dagboksdagar av Julien Neel

Lou! Sommarblues av Julien Neel

Love Hurts av Kim W. Andersson

Medelålders plus av Sven-Bertil Bärnarp

Mitt extra liv av Johan Unenge

Numret 73304-23-4153-6-96-8 av Thomas Ott

Porträtt av Hergé - mannen bakom Tintin av Michael Farr

På grund av vagnfel av Kerold Klang

Roparen av Jakob Nilsson

Second Thoughts av Niklas Asker (på engelska)

Selma berättar av Maria Bergström, Mattias Thorelli & Emelie Friberg

Sexstrejk nu! sa Lysistrate av Johan Werkmäster, Kristina Abelli-Elander & Aristofanes

Sherlock Holmes vol 1: The Trial of Sherlock Holmes av Leah Moore, John Mark Reppion och Aaron Campbell (på engelska)

Shortcomings av Adrian Tomine (på engelska)

Sir Arthur Benton - Operation Marmara av Tarek och Stéphane Perger (del 1 av 3)

Spirou 1938-1946 av Rob-Vel, Jijé & André Franquin

Superman the complete history: the life and times of the man of Steel av Les Daniels (på engelska)

Svinet av Åsa Grennvall

Så jävla normal av Nina Hemmingsson

Tom Sawyer av Rad Sechrist, Tim Mucci och Mark Twain

Transformers Generation 1 av Chris Sarracini & Pat Lee (på engelska)

Uncle Sam and the Freedom Fighters av Justin Gray, Jimmy Palmiotti & Daniel Acuna (på engelska)

Underground classics av James Danky & Denis Kitchen (på engelska)

Ur djupen ropar jag till dig av Benjamin Stengård

Walt Disney's serier - Den kompletta årgången 1954 del 1 och 2 av Disney Productions

Watchmen av Alan Moore och Dave Gibbons

Välkommen till Fjuckby av Jan Berglin

Zorn & Dirna - Valsverken av Jean-David Morvan & Bruno Bessadi (del 1 av 6)

Gängkrig 145 av Jens Lapidus och Peter Bergting



Jens Lapidus är advokaten som 2006 debuterade med romanen Snabba Cash. Två år senare, 2008, kom uppföljaren Aldrig fucka upp. Stilen på de bägge romanerna går i den hårdkokta amerikanska deckarskolan och hans romaner beskriver författaren som "Stockholm noir". Det märks att Lapidus är influerad av amerikanska hårdkokta deckarförfattare som James Ellroy, Dennis Lehane och Elmore Leonard. Nu har tredje delen i hans Stockholm Noir-serie kommit. Men denna gång har han bytt format till serieformatet. En annan av Lapidus förebilder är nämligen Frank Miller och framför allt hans albumsvit Sin City. Gängkrig 145 är alltså utgiven i serieform och är tecknad av Peter Bergting.

Peter Bergting är illustratör och serieskapare. På hans CV finns fantasyalbumet The Portent, publicerat i både Sverige och USA. Han har också tecknat ett specialavsnitt av amerikanska serien Hellboy.  Vidare har Bergting illustrerat rollspel som Västmark, Mutant, Kult samt bidragit till spelen Battletech och Vampire the Eternal Struggle. Dessutom har han illustrerat det svenska bokomslaget till Rowlings roman Harry Potter och dödsrelikerna tillsammans med Alvaro Tapia.

Gängkrig 145 är alltså ett samarbete mellan dessa herrar. Serieromanen handlar om en kvinna som anklagar två män för våldtäkt. Hennes bror bestämmer sig för att hämnas vilket gör att Stockholms undre värld drabbas av gängkrig.

Mer komplicerad än så är inte handlingen. Den är väldigt rak och enkel. För enkel tycker jag. Lapidus romaner har en betydligt mer komplicerad och intressant intrig än detta. Underskattar Lapidus serieläsarna? Men Gängkrig 145 är underhållande ändå. Förtjänsten är främst Bergting som skapat mycket stämningsfulla och välgjorda teckningar. De hör till de bästa jag sett i en svensk serie. Att Bergting desstom gjort att polischefen ser ut som James Gordon från Batman-serierna gör att jag smälter direkt.

Bokens stora tillgång är alltså teckningarna. De gör att man bitvis förlåter den simpla handlingen. Sammanfattningsvis är Gängkrig 145 inget mästerverk men tillräckligt underhållande för att roa en regnig dag. Men sin givna plats i varje välsorterat bibliotek har den. Om inte anat för att den är en del i Stockholm Noir-sviten och några av karaktärerna från de tidigare böckerna dyker upp även här.

Rekommenderas.

Ny blogg!

Mangabibliotekarien har fått en systerblogg! Jag gillar nämligen inte "bara" manga utan är en seriefantast i största allmänhet. Syftet med denna blogg är samma som med bloggen mangabibliotekarien, d.v.s. att informera i första hand bibliotekskollegor men även alla intresserade om serier.

Jag arbetar som bibliotekarie i Gävle kommun. Jag är även lektör för serier för bibliotekstjänst. Dessutom skriver jag artiklar om serier för Gävlebaserade morgontidningen Arbetarbladet och recenserar serier för tidningen Bild och Bubbla samt seriefrämjandet.

Eftersom många inte kan/vill orkar hänga med i seriedjungeln är min förhoppning att denna blogg ska bli ett verktyg för den som vill hänga med och veta nåt kring serier. Är det någon som undrar något kring serier, manga eller annat är ni välkomna att maila mig på: [email protected]

Vänliga hälsningar Daniel Gustavsson

RSS 2.0