Fantomen av Anna JanssonFantomen är en serie som varit med länge. Originaltiteln är The Phantom och serien  skapades 1936 av amerikanen Lee Falk. Svenskar vurmar särskilt starkt för Fantomen, kanske på grund av att Sverige har haft en egen livaktig licensproduktion av serien sedan 1960-talet. Denna licensproduktion har även gått på export till bl.a. de nordiska grannländerna, Australien, Brasilien, Spanien och Indien.

Det kan kanske vara kul att veta att Fantomens dräkt har fått flera olika färgläggningar i de länder serien publicerats. I Sverige är dräkten som bekant blå. I original är den lila.

För ungefär tre år anmälde Fantomenredaktionen ett intresse att samarbeta med kända svenska författare. Flera nappade och det förslag som lämpade sig bäst för seriebearbetning var från deckarförfattarinnan Anna JanssonJansson har gjort många succéromaner polisen Maria Wern som Silverkronan och Främmande fågel (som blev TV-film häromåret). Andra nordiska författare som tidigare skrivit för Fantomen inkluderar Bengt Nilsson och Nils Nordberg. Men Anna Jansson är det hittills största namnet.


Serien Jansson skrivit manus till heter Räddad av slumpen. Där får vi läsare följa en av Fantomens förfäder och se honom medverka till upptäckten av penicillinet. Ett nära förestående djungelkrig är också en del av äventyret. Äventyret är tecknat av Hasse Lindahl.

Jag ska viligt erkänna att Fantomen är den hjäte i trikåer jag finner vara den mest tråkiga. Det är ytterst få Fatnomen-äventyr jag blir underhållen av. Vad gäller Anna Jansson har jag bara läst Silverkronan, som gav god underhållning. Så det är kanske hennes förtjänst att Räddad av slumpen är riktigt bra. Manuset är fyndigt, spännande och intiligent. Lindahls teckningar är mycket välgjorda och ger ytterligare läsvärde. Kort sagt, det här är riktigt bra. Tänk om alla Fatomen-äventyr vore så här bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0