Identity Crisis av Brad Meltzer, Rags Morales och Michael BairDenna serieroman finns än så länge bara på engelska.

I USA ges det ut hur mycket superhjältealbum som helst. Givetvis är alla inte bra. Men det finns mer guldkorn än vad man kan tro. Detta album rönte mycket stor uppmärksamhet när det kom 2005.

Brad Melzer är en populär amerikansk författare med flera storsäljare bakom sig. Bland annat har han skrivit romanerna Dead Even, och The Zero Game. Han skakade om litteraturbranschen då han valde att istället börja skriva manus för superhjältealbum för anrika förlaget DC Comics. Hans debutserie var fantastiska Green Arrow: Archer's Quest.


Rags Morales är tecknare med många superhjälteserier bakom sig. Några exempel är JSA, Black Condor och Hawkman. Michael Bair är tuschare och har även han många superhjälteserier på sitt CV, som inkluderar JLA: Year One och Wonder Woman.

Identity Crisis väckte som sagt mycket uppmärksamhet i USA när den kom. Den inleds med att en ganska stor karaktär i DC Comics superhjältevärld blir mördad (Jag säger inte vem). Hjältarna, som bland annat inkluderar Batman, Superman, Wonder Woman och Green Lantern, försöker lista ut vem som är den skyldige. Det visar sig att den skyldige finns närmare hjältarna än vad de vill tro. Dessutom visar det sig att en handfull av hjältarna, Green Lantern, Atom, Hawkman, Green Arrow, Black Canary, Zatanna och the Flash har en mörk hemlighet som kommer fram. De har tidigare lobotomerat några av superskurkarna så att de inte kan fortsätta med sina hemska dåd.

Identity Crisis hör till de bästa superhjälteserier jag någonsin läst. Att ge de goda onda drag och vice versa är ett genidrag som DC Comics sedan fortsatt med. Albumet innehåller många karaktärer men det är inte svårt att hålla reda på vem som är vem. Meltzers manus är originellt och mycket medryckande med en uppfriskande mörk ton. Morales teckningar och Bairs suggestiva tuschning harmonierar väl med manuset. Kort sagt, detta är hur bra som helst.

Rekommenderas varmt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0