Sir Arthur Benton - Operation Marmara av Tarek och Stéphane PergerAlbumförlaget är ett relativt nystartat förlag som ger ut franska och belgiska äventyrsserier på svenska. Nu har turen kommit till franska Sir Arthur Benton - Operation Marmara. Serien handlar om den engelske aristokraten Sir Arthur Benton. Han arbetar som agent åt nazisterna under 30-40-talet och i denna första del handlar det om en vapenaffär i Turkiet som syftar till att förse NSDAP med vapen inför det stundande valet. Albumet känns mycket väldokumenterat och avhandlar alltså det "hemliga" krig som bedrivs mellan de allierade och tyska säkerhetstjänsterna. Operation Marmara är den första delen i en trilogi om Sir Arthur Benton.

I slutet av albumet ingår en faktadel. Den ger en historisk bakgrund till det som sker samt presenterar de olika figurerna i serien. Vilket är skönt eftersom personerna är många och det blir lite snårigt.

Stéphane Pergers teckningar sticker ut i serievärlden. Det är nämligen vanligast att tecknarna gör serier i tusch. Perger gör dom istället i akvarell. I det här fallet är valet lyckat och bilderna förhöjer albumets stämning. Pseudonymen Tareks manus är dock ganska snårigt. Kanske klarnar det lite mer i de två följande delarna. Men albmets största manusmässiga problem är att Tarek valt att låta historien berättas av huvudpersonen Benton under förhör. Vi får sedan ta del av händelser huvudpersonen inte borde känna till. Denna lilla miss gör att jag får svårt att tro på berättelsen. Det blir för slarvigt i min smak. Lite för rörigt blir det som sagt också. Samtidigt ger albumet, inte minst tack vare tecknignarna, en stämning som är ovanlig att få via ett seriealbum.

Detta vuxenalbum är långt ifrån perfekt men ett visst läsvärde har den.

Rekommenderas (men det är en försiktig rekommendation).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0