96 romaner för dig som fortfarande har bråttom av Henrik LangeHenrik Lange gjorde för två år sedan stor succé med albumet 80 romaner för dig som har bråttom. Där sammanfattade han litterära verk, som Odyssén, Mina drömmars stad och Factotum med tre rutor. Efter ett utvik i filmens värld, med albumet 99 filmer du slipper se, är han nu tillbaka på gamla jaktmarker. 96 romaner för dig som fortfarande har bråttom heter uppföljaren och mycket är sig likt. Lange sammanfattar åter litterära klassiker, som Doktor Glas, I väntan på Godot och Faust. Men har gör även utvik till seriernas värld med Watchmen och till bilderböckernas värld med Pettson får julbesök.

Av någon anledning är det inte lika roligt längre. Kanhända beror det på urvalet? Det är inte lika många klassiker utan den litterära floran Lange botaniserat är betydligt mer spretande här. Ibland blixtrar det dock till och blir hysteriskt roligt, som när han tolkar Bruno K Öijers Svart som silver.

96 romaner för dig som fortfarande har bråttom är lite för ojämn, till skillnad från den tidigare boken. En gallring bland innehållet hade varit bra. Fast när Lange är rolig är han otroligt rolig. Hans avskalade, naiva och humoristiska tecknarstil passar väl i detta sammanhang. Men det är nog dags att Lange lämnar sitt nischade område ett tag och gör annat.

Rekommenderas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0