Killing Joke av Alan Moore och Brian BollandDetta album finns än så länge bara på engelska.

Killing Joke brukar anses vara ett av de allra bästa Batman-albumen. En av orsakerna bakom detta påstående är att man i detta album får Jokerns bakgrundshistoria. Man får alltså ta del av de händelser som sedermera ledde fram till att en misslyckad komiker blev Batmans ärkefiende. Förutom detta handlar albumet om hur Jokern försöker få polismästare Gordon att förlora förståndet. Bland annat genom att skjuta hans dotter Barbara Gordon vilket leder till att hon för alltid blir rullstolsbunden. Men eftersom Barbara Gordon (som för övrigt är bibliotekarie) i hemlighet är Batgirl är hon tvungen att lämna trikåerna på hyllan i fortsättningen och förbli hjälte på annat sätt.

Serieförfattaren Alan Moore är en gigant inom den här typen av serier. Han har gjort ett av de allra bästa album någonsin, d.v.s. Watchmen. Vidare har serielegenden gjort en faktabok i serieform om Jack the Ripper som heter From Hell (och filmatiserades med Johnny Depp) samt V för Vendetta (filmatiserad även den).

Tecknaren Brian Bolland är ganska erkänd i branchen med serier som Batman, Camelot 3000 och Judge Dredd på sitt CV. 

Detta album må vara tunnt till sidantal men Killing Joke är definitivt inte tunnt till innehåll. Bollands teckningar är helt fantastiska och mycket passande till det fyndiga manuset. Det är bara att instämma till de många lovorden Killing Joke fått. Men kom ihåg att detta är ett renodlat vuxenalbum.

Ett måste!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0