Asterix 50 år

Seriehjälten Asterix 50-årsdag har firats länge. Men den officiella dagen är idag. Här har jag skrivit mer om den galliske hjälten.

Jan Lööfs serier 2 av Jan Lööf



Detta är andra delen av Kartago förlags samlingar med svenske serie- och barnbokslegenden Jan Lööfs serier. Boken domineras av serier med Felix men innehåller även serien Bellman som handlar om en radikal man som jobbar på en tidningensredaktion. En annan, bisarr serie, handlar om hur Jan Lööf själv kliver in i en tidmaskin och träffar sig själv som ung. Men praktvolymens höjdpunkt är en serie med Tintin på sitt sista uppdrag som en gammal åldrad man. 

Jag är ingen jättefantast av Jan Lööf. Jag älskade Skrotnisse som barn. Däremot avskydde jag tårtan, en barnserie jag aldrig förstått mig på. Bilderböckerna har jag först på senare tid uppskattat. När jag läser detta album inser jag dock att jag missbedömt serierna. Felix var mig likgiltig när jag var yngre. Visst, Felix är inget mästerverk, men den är underhållande, trots sitt kopiöst höga tempo. Serierna innehåller en uppfriskande fläkt av galenskap. Som läsare vet man inte alls vad som kommer att hända.

I år fick Lööf seriefrämjandets pris unghunden.

Rekommenderas.

Karrikatyrer av Bruno Liljefors



Bruno Liljefors är nog mest känd för sina natur- och djurmotiv, ofta med dramatiska situationer (en räv fångar en orre osv.). Hans sätt att skildra fåglarna, med inslag av impressionistiska penseldrag, har med åren blivit stillbildande inom genrén, fågelmåleri.

Karrikatyrer (med två r) var en tidig svensk benämning för serier. Bruno Liljefors använde begreppet för sina serier och serieliknande verk.

Liljefors gav ut två häften karrikatyrer på eget initiativ, 1884 och 1885. De blev omtyckta, framför allt i Tyskland. Dessa två häften finns utgivna på nytt i en samlad upplaga, utgivet av förlaget Rekolid.

Karrikatyrer är intressanta mest ur ett historiskt perspektiv. De är trots allt bland de första svenska serierna som gjorts. Tecknarstilen, och skämten påminner en del om en annan svensk seriepionjär, Albert Engström. Men här är det givetvis många djur med. Karrikatyrer domineras av skämt kring jakt, fiske och liknande grymheter mot djur. Personligen är jag en stor jaktmotståndare och har alltid haft svårt för sånt här. Men även om jag bortser från det har bäst före-datumet gått ur ur ett underhållningsperspektiv. Men det historiska värdet är större, tycker jag. Detta album fyller en viktig funktion och har sin givna plats på varje välsorterat bibliotek.

Rekommenderas.

Välkommen till Fjuckby av Jan Berglin



Jan och Maria Berglin hör till de främsta skämttecknarna i Sverige idag. Liksom majoriteten av parets böcker utgör Välkommen till Fjuckby årsproduktionen av parets skämt- och satirteckningar som tidigare publicerats i olika tidningar i vårt avlånga land. I albumet återfinns givetvis de klassiska fyrrutingarna men består även av enrutesskämt. Denna samling visar åter på paret Berglins briljans. De har sin givna plats som några av de allra främsta satirtecknarna i modern tid.

Visst kan Berglin gå på tomgång ibland. Men ändock håller majoriteten av serierna i Välkommen till Fjuckby samma höga klass vi är vana vid. Jan och Maria Berglin har alltid varit mycket skickliga på att spegla den svenska samtiden och detta album är inget undantag. Parets stornästa figurer ger samma underhållning och tänkvärdheter som vanligt. I detta album bjuds vi dels av de fantastiska "fyrrutade" satirteckningarna, dels av enrutade skämtteckningarna. Fyrrutingarna är de starkaste i albumet men även de andra ger god underhållning.

Berglin har sin givna plats, inte bara på landets alla bibliotek men även landets alla anslagstavlor, kylskåpsdörrar och liknande.

Rekommenderas

Elvis - Greatest Hits 2 av Tony Cronstam



Sköldpaddsparet Elvis och Hedvig har blivit mycket populära i Sverige. De skapades av Tony Cronstam. Sedermera har även hans hustru Maria Cronstam engagerat sig i serieskapandet. Serierna är klassiska stripp-serier där vi får följa sköldpaddsparets vardagliga vedermödor. Ibland är det hysteriskt roligt, ibland är det lite sökt och ibland är det inte bra alls. Det hör förvisso till strippserieformatet att serierna är ojämna men i Elvis fall är det lite extra ojämnt. Men på sistone (kanske när Maria blev medförfattare) tog sig serierna och blev mer underhållande. I samma veva blev även teckningarna vassare. Så de senare albumen har varit riktigt underhållande.

Elvis - Greatest Hits 2 är den andra fristående samlingsserine vars material är hämtat från de ordinarie samlingsböckerna. Jag vet inte om det är så lyckat. De ordinarie albumen följer en röd tråd som här blir väldigt spretig och upphackad. Vissa av skämten blir inte lika vassa eftersom man som läsare inte ser sammanhanget. Visst får man sig ett par rejälva garv men de senare originalalbumen är helt klart att föredra.

Albumen om Elvis rekommenderas, men inte just det här.

Underground classics av James Danky & Denis Kitchen



Denna faktabok finns än så länge bara på engelska.

Den seriehistoriska termen "Underground" är en period som benämns i den amerikanska seriehistorien och sammanföll med ungdomsrevolten i slutet av 1960-talet. Undergroundrörelsen kännetecknas av en (ibland ansträngd) konstnärlig utveckling och en vilja att bryta mot alla tabun inom seriemediet. Många faktaböcker har skrivits om denna period. Det som utmärker den här boken är att Danky och Kitchen (och andra medverkande i boken) faktiskt var med när det begav sig. Underground classics består av fyra artiklar om undergroundperioden, sedd ur olika synvinklar. Men majoriteten av boken består av hundratals avfotograferade serieoriginal från undergroundperioden, oftast med kommentar från författarna.

Vill man ha fullständig fakta om perioden finns det annat. Men sällan har en bok om ämnet varit så läckert utformad som den här, vilket till stor del beror på delen med originalen. Även faktadelarna är läsvärda. Men på det stora hela är detta en så kallad "Coffee table-bok" om en intressant del av seriehistorien.

Rekommenderas.

Seriebibliotekarien i radion



Då har jag fått äran att prata i programmet Förmiddag i Radio Gävleborg P4.

Denna gång pratade jag om Deckare och Thrillers i serieform för en vuxen publik. Jag tog upp Stieg Trenters Roparen av Jakob Nilsson, Gängkrig 145 av Jens Lapidus och Peter Bergting samt Death Note av Tsugumi Ohba & Takeshi Obata


Lyssnararkivet finns här (6 oktober 09.30-10.00). Programmets hemsida finns här.

Seriebibliotekarien i både tidning och radio



Idag var min senaste artikel i Arbetarbladet. Den kan ni läsa här.

Imorgon ska jag prata serier i radio P4 Gävleborg igen. Alltså tisdag 6 oktober 09.30-10.00.

Kunde för övrigt inte motstå bilden på mig, tecknad av Yosh från Yokaj Studio.

RSS 2.0