Ur djupen ropar jag till dig av Benjamin StengårdHallucinatoriska skräckberättelser har på sistone varit populära bland svenska seriedebutanter. Som exempel på detta så debuterar Benjamin Stengård, Kolbeinn Karlsson (Trollkungen), Lars Krantz (Dödvatten) och Kim W Andersson (Love Hurts) nästan samtidigt med skräckdoftande serieböcker.

Ur djupen ropar jag till dig innehåller sex serienoveller, vars gemensamma nämnare är att de utspelar sig i slutna rum med ytterst lite kontakt med omvärlden. Enligt bokens baksidestext utspelar sig serieberättelserna i ”folkhemmets allra mörkaste skrymslen och vrår”. Det är ganska talande för albumets tema. Bakom stängda lägenhetsdörrar kan vad som helst hända. Som exempel kan en pillerknaprande ung man skulptera sig en terapeut av modellera vilket får ödesdigra konsekvenser. Ett annat exempel är novellen om de två egenföretagarna Johanna och Lasse vars självständighet leder paret till en mardrömslik tillvaro.

 

Stengårds teckningar är suggestiva och förstärker manusets otäcka undertoner. Likaså valet att teckna i svartvitt förstärker stämningen. Dock är novellerna något ojämna. Men med tanke på att detta är en debut håller albumet en hög nivå. Visst, man blir egentligen inte underhållen av dessa vuxenserier. Boken ger istället en obehaglig känsla. Men läsvärd är den. Och riktigt bra. Vi kommer nog att få se mer av Stengård i framtiden.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0