Nomineringar till Urhunden
Nomineringar till Urhunden 2010 för 2009 års bästa till originalsvenska seriealbum
Andersson, Kim W.: Love hurts
Hellgren, Joanna: Frances 1
Kanarp, Loka: Pärlor och patroner : 60 historiska kvinnoporträtt
Karlsson, Kolbeinn: Trollkungen
Lapidus, Jens/Bergting, Peter: Gängkrig 145
Östergren, Emelie: Evil dress
Nomineringar till Urhunden 2010 för 2009 års bästa till svenska översatta seriealbum
Bechdel, Alison: Husfrid : en tragikomisk familjeberättelse
Brown, Jeffrey: Fumlig
Crumb, Robert: Första Moseboken : Genesis
Musturi, Tommi: På väg med Samuel
Ott, Thomas: Numret 73304-23-4153-6-96-8
De flesta album är absolut värdiga sin nominering. Vissa av albumen har jag skrivit om på denna blogg och jag ska försöka hinnaskriva om de andra innan vinnaren utses på bok- och biblioteksmässan i Göteborg.
Mina favoriter i kategorin Svenska originalalbum är Love Hurts och Frances. Vad gäller svensköversata bidrag hoppas jag att Crumb eller Ott tar hem priset.
Radiopratet avklarat denna gång
Då var denna månads radioframträdande avklarat. I lokaltidningarna har kulturredaktörerna skrivit om biblioteken och att vi bibliotekarier verkar lite vilsna bland alla nya medier dessa redaktörer menar att inte har något på bibliotek att göra. Så på detta radioprat diskuterade jag medier som inte alltid ses med blida ögon som TV-spel och serier. Lyssna gärna. Lyssnararkivet finns här. Det är alltså onsdag 21 april 09.30-10.00.
Dags att medverka i radion igen
På onsdag (21 april) är det dags för mig att medverka i radio P4 Gävleborgs programm Förmiddag igen. 09.30-10.00. Lyssna gärna.
En hjälpande hand av Fabian Göransson, Lars Krantz och Fredrik Quistberg
Fakta i serieform börjar bli allt vanligare. Denna typ av serier har länge varit vanligt förekommande
inom de asiatiska serierna, som Oishinbo av Tetsu Kariya & Akira Hanasaki och The Manga Guide to Statistics av Shin Takahashi. Nu börjar alltfler serieskapare i både USA och Europa använda sig av denna serieform som amerikanske Joe Sacco (Fixaren) och tyske Reinhard Kleist (Johnny Cash: I See a Darkness).
Även i Sverige börjar flera göra dokumentära serieromaner, som exempelvis David Liljemark (Boltzius).
Nu sällar sig den dokumentära serieromanen En hjälpande hand till denna skara. Serien är gjord av serietecknarna Fabian Göransson (Gaskriget) och Lars Krantz (Dödvatten) tillsammans med journalisten och författaren Fredrik Quistberg (Motstånd).
Trion har besökt vapenfabriker, vapenmässor samt olika tillsynsmyndigheter och organisationer för att få kött på benen till serien. Resultatet är denna intressanta kombination av serie, debattinlägg, rövarhistoria och faktabok.
En hjälpande hand handlar om Zven Johansson som inser att vapenaffärer kan ge stora pengar. Zven skapar tillsammans med en avdankad uppfinnare en prototyp till ett massförstörelsevapen. Sedan beger sig de två till vapenmässan i Bangalore.
Insprängt i serien finns faktasidor om allt från Boforsskandalen, fakta om tillsynsmyndigheter till hur politiker som Göran Persson och Maud Olofsson emellanåt agerat vapenhandlare. Glädjande nog skymmer inte faktatexten berättelsen utan tillför istället. Därtill är teckningarna välgjorda och manuset är underhållande. Men man bör dock se serien som ett debattinlägg där författarna redan tagit ställning. Vill man läsa en objektiv text om ämnet ska man läsa något annat. Men det betyder inte att albumet inte är läsvärt. Tvärtom är det mycket underhållande. Jag skulle dock gärna sett en något mer nyanserad berättelse. Det blev lite för överdrivet för mig vilket förvisso gör berättelsen mer underhållande men mindre tänkvärd.
Rekommenderas.
Dark entries av Ian Rankin och Werther Dell'Edera
Ian Rankin är ett stort namn på deckarhimlen. Han är mest känd för sina romaner om kriminalkommisarie John Rebus, som Fallen, Botgörarna och När mörkret faller. Nu har han dock gett sig på att skriva manus till en serieroman. Han har valt att skriva om en seriehjälte men samma förnamn som Rebus egen skapelse, John Constantine.
Werther Dell'Edera är serietecknare som tidigare medverkat i serier som Punisher och Loveless.
Constantine är huvudkaraktären i serien Hellblazer och är specialist på ockulta ting. Han är också en kedjerökande, svärande halvalkis vars beteende gjort att han har få vänner. Likheterna med John Rebus fortsätter med andra ord.
I just den här berättelsen, Dark Entries, blir Constantine kontaktad av en TV-producent. Ett nytt TV-program är nämligen i full produktion och går ut på att ett gäng ungdomar är inlåsta i ett spökhus. Men det dyker hela tiden upp skrämseleffekter som TV-teamet inte ligger bakom. Kan det vara så att det är ett riktigt spökhus? För att undersöka detta blir Constantine tvungen att själv delta, som Joker, i TV-programmet. Men saker och ting är inte vad det ser ut att vara.
Det märks att Rankin haft kul. Manuset är mycket underhållande och underhållningsbranschen får sig en (rolig) känga. Kort och gott, manuset är briljant! Dessvärre kan jag inte säga de samma om Dell'Ederas teckningar. De är för skissartade och medvetet slarviga för min smak. Men teckningarna skymmer bara läsningen något i och med att handlingen är så förbålt bra. Kom bara ihåg att Dark Entries, liksom de flesta serier där karaktären Constantine medverkar, är riktade gentemot en vuxen publik.
Rekommenderas