Fumlig av Jeffrey BrownDet börjar bli ganka många månader sedan den här vuxen-serien släpptes. Men jag har inte hunnit tagit tag i den förrän nu.

Amerikanen Jeffrey Brown har hållit på ett tag nu och är något av en kult-serietecknare (jag vet att ordet kult devalverats).  Alla hans serier är personliga och intima skildringar av relationer. Han har släppt 13 böcker tidigare och även gjort videon till bandet Death Cab for Cuties låt Your heart is an Empty Room. Fumlig (i original Clumsy) är hans debut som först nu översatts till svenska.

Fumlig handlar om ett distansförhållande mellan Brown själv som bor i Illinois och Theresa som bor i Florida. Alltså ett distansförhållande som sträcker sig över en halv kontinent. Paret kämpar med att hålla kärleken vid liv.

Brown specialiserar sig på att skildra små konflikter och små ögonblick av värme som utgör en kärleksrelation. Han fokuserar alltså på delar och inte på helheten. Detta har alltid varit Browns styrka. Hans svaghet är, enligt mig, teckningarna. Han tecknar mycket naivistiskt och "streck-gubbae-aktigt". En stil som av någon anledning är mycket vanlig inom de självbiografiska serierna. Men för mig drar teckningarna ner helheten. Men trots detta är Fumlig ett mycket läsvärt album. Men eftersom jag läst ett antal Brown genom åren vet jag att han kan bättre. Jag längtar redan till att Little Things: A Memoir in Slices översätts till svenska.

Rekommenderas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0