Fumlig av Jeffrey Brown



Det börjar bli ganka många månader sedan den här vuxen-serien släpptes. Men jag har inte hunnit tagit tag i den förrän nu.

Amerikanen Jeffrey Brown har hållit på ett tag nu och är något av en kult-serietecknare (jag vet att ordet kult devalverats).  Alla hans serier är personliga och intima skildringar av relationer. Han har släppt 13 böcker tidigare och även gjort videon till bandet Death Cab for Cuties låt Your heart is an Empty Room. Fumlig (i original Clumsy) är hans debut som först nu översatts till svenska.

Fumlig handlar om ett distansförhållande mellan Brown själv som bor i Illinois och Theresa som bor i Florida. Alltså ett distansförhållande som sträcker sig över en halv kontinent. Paret kämpar med att hålla kärleken vid liv.

Brown specialiserar sig på att skildra små konflikter och små ögonblick av värme som utgör en kärleksrelation. Han fokuserar alltså på delar och inte på helheten. Detta har alltid varit Browns styrka. Hans svaghet är, enligt mig, teckningarna. Han tecknar mycket naivistiskt och "streck-gubbae-aktigt". En stil som av någon anledning är mycket vanlig inom de självbiografiska serierna. Men för mig drar teckningarna ner helheten. Men trots detta är Fumlig ett mycket läsvärt album. Men eftersom jag läst ett antal Brown genom åren vet jag att han kan bättre. Jag längtar redan till att Little Things: A Memoir in Slices översätts till svenska.

Rekommenderas

Tom Sawyer av Rad Sechrist, Tim Mucci och Mark Twain



Detta är den andra actionklassikern som kommer i svensk språkdräkt. Dracula var den första. Här är det pseudenymen Mark Twains klassiker som stöps om som serie. Seriesviten kallas även för Ben Caldwell seriebok, trots att det inte är Caldwell som tecknar här (vilket var fallet i Dracula).

Muccis bearbetning av berättelsen är lyckad. Tom Sawyer fungerar förvånatsvärt bra som serie. Men problemet är, precis som i fallet med Dracula, teckningarna. Sechrist tecknar förvisso bättre än Caldwell. Men inte mycket. De är alldeles för stela och livlösa. De sänker dessvärre läsningen alldeles för mycket för att det ska fungera. Synd på en så bra idé.

Rekommenderas inte.

Radioprat inställt på grund av förkylning



På grund av att jag är störtförkyld var jag motvilligt tvungen att ställa in min medverkan i dagens program av Förmiddag i P4 Radio Gävleborg. Det gör mig ont men en halvtimmes bilfärd med feber är med än jag klarar av. Så jag dyker upp den 8 september istället.

Lite reklam - radiodags



På tisdag 09.30-10.00 är det dags för mig att prata böcker i Radio P4 Gävleborg. Jag tänker inte avslöja vilka böcker/album det blir. Men bloddrypande kommer det att bli. Lyssna gärna. Jag kommer att lägga in länlen till lyssnararkivet efteråt. 

Love Hurts av Kim W. Andersson



Kim W. Andersson använder amerikanska klichéfyllda teman som vilda västern, superhjältar och zombies på sitt eget högst originella sätt. Gemensamt tema för serierna är att kärleken gör ont. Serierna har tidigare publicerats i en rad olika serietidningar som bland annat tidningen Nemi.

De allra tidigaste serierna i Love Hurts-sviten är lite trevande men efter en handfull verkar Andersson ha funnit sin stil, både berättarmässigt och tecknarmässigt. Varje ny svit av Love Hurts är bättre än den tidigare. Serien är blodig, rå och mycket underhållande. Dessutom är den ytterst vältecknad (även där blir varje ny del mer vältecknad är den tidigare). 

Kim W. Andersson har gjort en av de starkaste seriealbumsdebuter jag sett på år och dar. Lägg hans namn på minnet, vi kommer garanterat att höra mer om denne man. Hans kommande, längre berättelse på Love Hurts-temat, Puppy Love, har alla möjligheter att bli riktigt underhållande.

Detta är en vuxenserie.
Rekommenderas varmt.


Walt Disney’s serier - Den kompletta årgången 1954 del 1 och 2 av Disney Productions

  

Tidigare har förlaget Egmont gett ut de påskostade årgångsböckerna Kalle Anka & C:o - Den Kompletta Samlingen. Nu har de vänt blicken mot de så kallade B-nummer som tidigare var en del av tidningen Kalle Anka & C:o. 1954 fick dessa B-nummer en egen titel, Walt Disney's serier. Nu har Egmont börjat ge ut årsböckerna Walt Disney's serier - Den kompletta årgången

De är snarlika Kalle Anka & C:o - Den Kompletta Samlingen i både utseende och upplägg. Även här finns ett förord med intressanta och underhållande fakta om personerna i och kring Disney-serierna. Volym 1 av årgång 1954 har ett förord av Germund von Wowern, volym två av Fredrik Strömberg. Bägge är intressanta.

Årgångsböckerna är mycket ojämna. Vissa av serier är fantastiska. Andra, som Hiawatha, är fantastiskt dåliga. Första delen är helt klart svagast med mestadels ointressanta serier, medan andra volymen har en riktigt hög standard. Men bägge volymerna håller som nostalgi för vuxna samt som som god underhållning för yngre. Speciellt del 2.

Rekommenderas.


Dracula av Ben Caldwell, Michael Mucci & Bram Stoker



Dracula ingår i ett amerikanskt serieprojekt som kallas för All-Action Classics Comics. Det går ut på att adaptera litterära klassiker till seriegenren. På svenska kallas de för action-klassiker och ges ut av Berättarförlaget. Den första action-klassikern som gavs ut på svenska är serieversionen på Bram Stokers skräck-klassiker Dracula. Action-klassikerna kallas också för Ben Caldwell seriebok

Idén är i mitt tycke god. Det finns flera exempel där det blivit bra serier av romaner. Ett bra exempel är Charlie Christensens utmärkte serieversion på  Frans G. Bengtssons klassiker Röde orm. Dessvärre är detta inte lika bra.

Muccis manusöverföring från roman till serie fungerar hyfsat. Dock är tempot lite för högt vilket gör att stämningen inte blir så förtätad som i romanen. Men albumets största brist är Caldwells teckningar. De är slarviga, stela och förtar stämningen helt. De verkar tecknade för något annat, betydligt barnsligare än Dracula. Det känns som om manuset berättar en historia och teckningarna en annan. Det blir helt enkelt platt fall. Tyvärr. För grundidén är som sagt bra. Hoppas de andra action-klassikerna blir bättre.

Rekommenderas inte.

Second Thoughts av Niklas Asker


Följande album finns än så länge endast på engelska. Men det är nog bara en tidsfråga innan det blir översatt.

Det här är mycket intressant. Niklas Asker är en svensk serieskapare som med albumet Second Thoughts gör sin debut. Det är i sig inte så konstigt. Men Asker gör inte sin debut i Sverige utan i USA. Second Thoughts ges ut på engelska av Top Shelf Productions.


Albumet handlar om författarinnan Jess som har skrivkramp. Den andra huvudpersonen är fotografen John. Bägge har trassliga relationer. De två träffar varandra endast en kort stund på flygplatsen i Stansted men det korta mötet kommer att påverka deras liv.


Second Thoughts är ett finstämt album med finstämda teckningar. Handlingen är originell och de välgjorda, spröda teckningarna harmonierar väl med historien. På samma sätt lyckas Asker förmedla den känsla av ångest huvudpersonerna har till oss läsare. Likaså känslan av förlösning som kommer senare förmedlar författaren med bravur. Det faktum att albumet är i svart-vitt bidrar till den suggestiva känsla albumet ger. Jag förstår att Top Shelf var angelägna om att ge ut det här.


Det är intressanta tider i serie-Sverige. Allt fler serieskapare blickar internationellt. Peter Bergting har gett ut fantasy-serien the Portent i USA samt tecknat ett specialavsnitt av amerikanska serien Hellboy. Ovan nämnda Top Shelf och svenska Galago har inlett ett intressant samarbete som bland annat resulterat i antologin From the Shadow of the Northern Lights. Både Mats Johnsson och Simon Gärdefors är på väg att bli översatta och utgivna där.
 
Och så har vi ju Niklas Asker och Second Thoughts. Författaren har verkligen visat framfötterna och det ska bli spännande att se vad som kommer av honom längre fram. Fortsätter han så här kommer vi definitivt att höra mer om honom. Likaså ska det bli intressant att se hur både Askers album samt de kommande Galago-översättningarna kommer att ge för reaktioner världen över.

Albumet rekommenderas varmt.


99 filmer du slipper se av Henrik Lange



Henrik Lange kom 2008 ut med den fantastiska serieboken 80 romaner för dig som har bråttom (som för övrigt är på gång att släppas i USA). I den kompimerar han litterära klassiker till tre serierutor. Resultatet blev mycket roligt.

Nu har Lange bytt medium från romaner till filmer. Men temat är det samma. Nästan. I 99 filmer du slipper se försöker Lange skämta till det också. Vilket inte alls blir lika kul som när han bara komprimerar handlingen. Lange är nog roligast när han inte försöker vara det. Här blir det en aning forcerat. Skämten skulle helt enkelt inte ha behövts.

Lite kul är det. Emellanåt rycker det faktiskt i smilbanden. Och har man inte läst 80 romaner för dig som har bråttom är detta nog roligare. Men har man läst Langes förra album vet man att han kan bättre och besvikelsen för detta album blir stor.

Albumet är dock så pass välgjort (och billigt) att det ändock har sin givna plats på varje välsorterat bibliotek.
Rekommenderas (dock med en rejäl dos tveckan).

Watchmen av Alan Moore och Dave Gibbons



Detta anses vara en av 1980-talets viktigaste serier.

Serien har sitt ursprung i att förlaget DC Comics bad den serieförfattaren Alan Moore att göra en följetong med några hjältefigurer som DC nyss köpt av företaget Charlton Comics. Dock byttes dessa figurer ut mot nya för att undvika historiekonflikt med DCs vanliga serier. Resultatet hyllades av kritiker som ett genombrott inom tecknade serier. Den har som hittills enda tecknade serie mottagit hugopriset 1988 (Science Fiction Achievement Award). Dessvärre var emottagendet av serien i Sverige ljum och albumet lästes mest av seriefantaster. Nu har albumet blivit aktuellt igen i och med att filmatiseringen är DVD-aktuell.

Albumet utspelar sig i en värld där det är olagligt att vara superhjälte. Men när den före dette (nåja) hjälten Rorschach upptäcker att en i hans gamla grupp blivit mördad samlar han det gamla (och rätt så avdankade) gänget igen. Handlingen är mer komplicerad än så men då avslöjar jag något.

Detta gravallvarliga album var en frisk fläkt i serievärlden när den kom. Nu finns det i och för sig fler album där hjältarna ibland är onda och skurkarna ibland är goda. Ett mer aktuellt exempel är Identity Crisis av Brad Meltzer. Men det betyder inte att bäste före-datumet gått ut på Watchmen. Tvärtom, albumet håller än idag. Moores manus är fortfarande underhållande och läsvärt och Gibbons teckningar är välgjorda. Albumet är minst lika bra som när det kom och hör fortfarande till de bästa serier jag någonsin läst.

Ett måste! Kom bara ihåg att detta mycket våldsamma album är en renodlad vuxenserie.
Rekommenderas som sagt.

Uncle Sam and the Freedom Fighters av Justin Gray, Jimmy Palmiotti & Daniel Acuna



Detta album finns än så länge bara på engelska.

Den mycket patriotiske superhjälten Uncle Sam skapades av serielegenden Will Eisner för Quality Comics 1940. Hjälten är baserad på bilden på den legendariska rekryteringsaffischen till första världskriget ("Uncle Sam wants You"). Förlaget DC Comics köpte upp Quality Comics på 1970-talet. Detta ledde till att den patriotiske hjälten dök upp i Justice Legaue of America 1977. Men Uncle Sam fick aldrig en egen serie förrän 1997 då Steve Darnall och Alex Ross gjorde ett album med en vuxen publik. Efter det hände det inte så mycket  med Uncle Sam innan 2006 då manusförfattarna Gray och Palmiotti samt illustratören Acuna gjöt nytt liv i serien. 

I detta album krisar USA. Världen har tappat tron på "det förlovade landet", inte minst på grund av kriget i Irak. Det är så illa att landet själv återföder Uncle Sam. Han behövs igen! Han söker nya hjältar att ingå i hans frihetskrigare (Freedom Fighters). Det behövs då Gonzo the Mechanical Bastard dödad presidenten och tagit hans utseende.

Ja, det är så fånigt som det låter. Vilket också gör det en smula underhållande. Men bara en smula. Handlingen är för enkel för att detta album ska intressera mig i längden. Jag har absolut inget emot ultra-amerikanska hjältar, men lite mera djup vill jag gärna ha. Det finns betydligt intressantare patriot-serier än detta (som jag kommer att recensera framöver). Att Acunas teckningar är stela och livlösa hjälper inte heller.

Rekommenderas inte.

Hergés äventyr av Stanislas, José-Louis Bocquet och Jean-Luc Fromental



Vem George Remi är vet kanske inte så många. Han är däremot världskänd under pseudenymen Hergé, d.v.s Tintins skapare.  Han gick bort redan 1983 men intresset för hans serie Tintin lever kvar än idag och frodas.  Detta trots att inget album getts ut sedan 1976 (ett ofullbordat vid namn Tintin och alfabetskonsten gavs förvisso ut 1986). Populariteten antas bero på att albumen fått uppskattade nyöversättningar och att stora utställningar varit aktuella (bland annat utsällningen Tintin till sjöss i Stockholm). Att en Tintin-förening startats (generation Tintin) visar att seriefiguren fortfarande är aktuell. 


Den franske tecknaren Stanislas, (heter egentligen Stanislas Barthélemy), anses vara en av arvtagarna till Hergés "klara-linjen" stil. Förutom Hergés äventyr finns även minialbumet Ängelns fall på svenska. Manusförfattarna Bocquet har skrivit manus för serietecknare som Serge Clerc och Arno. Han har även skrivit en biografi över René Goscinny (mannen som gjort manus för bl.a. Asterix och Lucky Luke). Fromental har tidigare bland annat skrivit manus till Yves Chaland, Floc'h och Liberatore.

Albumet är översatt av Björn Wahlberg som gjort den briljanta nyöversättningen av samtliga Tintin-album. Walhberg är även grundare av generation Tintin.

Hergés äventyr är en biografi i serieform som handlar om George Remis liv. Den tar upp även de kontroversiella delarna av serieskaparens liv som bl.a. hans eventuella samarbete med nazistpartiet under andra världskriget samt hans otrohetsaffärer. Men eftersom författarna valt att göra biografin som ett Tintin-äventyr blir det lite tunnt. Tunnt men underhållande. Vill man ha en "riktig" biografi över George Remi ska man söka sig någon annanstans. Men vill man ha en lättsam introduktion som underhåller är detta album mycket bra.

Rekommenderas.


RSS 2.0