Gabriellas resa: i skuggan gömmer sig solkatterna av Elisabeth Hagborg & Tove Hennix



Denna bok är krammärkt. Det betyder att den ska vara okej ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Elisabeth Hagborg är socialarbetare och författare till ett flertal böcker, som t.ex. Alkohol, alkovråål. Oftast brukar hennes böcker handla om ämnen som hennes yrke ger henne erfarenheter inom. Gabriellas resa är inget undantag. Tove Hennix är illustratör och Gabriellas resa är hennes största illustrationsjobb hittills.

Boken handlar om flickan Gabriella som återvänder till lägenheten där hon bott med sin missbrukande mamma. Tillsammans med en Eva, som tagit hand om Gabriella sedan mamman dött, städar de ur lägenheten. Hon rotar bland gamla grejer och minnen.

Boken är utgiven i samarbete med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Illustrationerna är helt fantastiska. Hennix jobbar skickligt med skuggning och färg och ger liv åt en annars lätt överpedagogisk berättelse. Det är givetvis inget större fel på historien men den tenderar att bli lite hemsk och lustigt nog lätt tråkig. Men de skickliga teckningarna gör att boken istället blir en underhållande läsning.

Jag antar att om man gått igenom något liknande som huvudpersonen Gabriella gör kan man finna tröst i boken. Den har många pedagogiska värden men även ett underhållningsvärde.

Rekommenderas.

Seriebibliotekarien önskar er alla en riktigt god jul



Vintergruffen är framskissad av mig på ett möte med vanlig bläckpenna. Men den är charmig ändå tycker jag. God jul!!!

En hyllning till kungen av pop av Wey-Yuih Loh, Giovanni P. Timpano & Erick Marquez



Jag antar att jag inte behöver skriva om vem Michael Jackson är. Efter hans chockerande bortgång i år börjar olika skrifter om hans liv dyka upp på marknaden. Enligt rådande trender kommer det även biografier i serieform. En av dessa, En hyllning till kungen av pop, sålde som smör i USA och har nu översatts till svenska.  Dess författare, Wey-Yuih Loh, har tidigare bland annat gjort en kort seriebiografi om Colin Powell.

En hyllning till kungen av pop är en kort biografi över Jacksons liv. Författaren tar upp Jacksons unga år i syskongruppen Jackson 5 och om hans dominante far. Albumet tar även kortfattat tar upp de problem, som eventuella hudsjukdomar och pedofilianklagelser, som kantade hans karriär. Seriens berättarröst är en figur som starkt påminner om Benjamin Syrsa.  Serietidningen innehåller även två idolplanscher.

Albumets stora styrka är de fantastiska teckningarna av Giovanni P. Timpano. Färgsättningen av Erick Marquez bidrar även till albumets goda intryck. Men albumet har ett stort problem. Dess tunna omfång, 26 sidor, gör att även innehållet blir tunnt. Och ytligt. Dock verkar Loh har ett eget förhållande till Jackson för berättelsen har ändå en nerv som gör att den blir underhållande i alla fall.  Synd bara att han inte gjorde ett album på 228 sidor istället. Då hade detta kanske varit ett mästerverk.

Jag retar också upp mig på valet av en Benjamin Syrsa-figur som berättarröst. Jackson brukar förknippas med Peter Pan och inte Pinocchio. Alltså borde en varelse som påminner om Tingeling varit ett mera logiskt val.

En annan av de stora styrkorna i albumet är det känslosamma förordet av Giuseppe Mazzola från Michael Jackson Official Fan Club. Det är även Mazzola som gjort omslaget.

Sammanfattningsvis är albumet för tunt för att få topp-betyg. Men allt som är med är bra berättar ackompanjerat av mycket bra teckningar. Så En hyllning till kungen av pop har absolut sin givna plats i varje välsorterat bibliotek.

Rekommenderas.


Selma berättar av Maria Bergström, Mattias Thorelli & Emelie Friberg

Maria Bergström skriver seriemanus som utgår från en känd svensk person eller händelse. Hennes första album var Fet-Mats: en gruvdrängs hemska öde som utspelar sig i Falu Gruva 1677. Den gjorde Bergström tillsammans med Susanne Jobs och Per-Anders Nilsson. Därefter kom albumet Sara Lisa & Linné, en seriebiografi om Carl von Linné med Niklas Jönsson som tecknare. 2008 kom Lill-Selma på Mårbacka, ett samarbete med tecknaren Emily Ryan om den unge Selma Lagerlöf. Det albumet blev en större succe än hennes tidigare. Därefter tog hos sig an Regalskeppet Vasas ödesdigra jungfrufärd tillsammans med tecknaren Gustav Lord. Deras samarbete resulterade i den embarmliga Drömmen om Vasa. Men succén efter Lill-Selma på Mårbacka gjorde att hon, denna gång dock tillsammans med tecknarna Mattias Thorelli och Emelie Friberg, tagit sig an Selma Lagerlöf.

Selma berättar handlar om Selma Lagerlöf men utgår från novellen Meli som författarinnan skrev 1909Novellen handlar om en flicka som världen lämnat utanför. När Selma i seriealbumet får besök av sina syskonbarn berättar hon alltså historien om den stackars puckelryggiga Meli och hur hon blev åsidosatt av skolkamrater och vissa vuxna.

Jag har inte varit någon större beundrare av Bergströms alster. Hennes album är, i mitt tycke, så pass pedagogiska att underhållningsfaktorn går förlorad. Men med Lill-Selma på Mårbacka visade Bergström att även hon kunde göra åtminstonde hyfsad underhållning tillsammans med de pedagogiska aspekterna. Den boken var även, till skillnad från exempelvis Drömen om Vasa, vältecknad. Samarbetet med radarparet Thorell och Friberg är lyckat. De har gjort att Selma berättar är Bergströms hittils mest vältecknade bok. Men det är inte bara teckningarna som är bra. Berättelsen i sig är gripande och passar yngre läsare (och äldre) utmärkt.

Rekommenderas.


Summering av serieåret 2009i Sveriges Radio P4 Gävleborg



Då har jag summerat serieåret 2009. Visst, på 20 minuter hinner jag inte med så mycket. Jag hann i alla fall prata lite om mangaåret (nedskärningarna inom en hel massa volymer) samt ta upp några av de bästa mangaserierna från året, vilka i mitt tycke är Kick Off! 2 av Yokaj Studio samt Sayonara September av Åsa Ekström. Vidare pratade jag lite om hur svenska serier börar slå internationellt och Niklas Askers Second Thoughts fick utgöra exemplet.

Jag hann också nämna fantastiska Love Hurts av Kim W. Andersson samt utnämna Asterix och Obelix födelsedag - den gyllene boken av Albert Uderzo till årets sämsta. Programmets hemsida finns här och lyssnararkivet (15 dec. 09.30-10.00) finns här.

Seriebibliotekarien i radio



På tisdag, 15 december, är det dags igen. Då kör jag årets, och decenniets, sista prat i radio P4 Gävleborg. Det kommer att bli en seriesummering för 2009. Lyssna gärna.

Mitt extra liv av Johan Unenge

Johan Unenge är en produktiv gigant inom svenska ungdomsserier och ungdomsromaner. Han är mest känd för sitt samarbete med Måns Gahrton. De inledde sitt samarbete med de underskattade serierna om Agent Annorlunda. De har även gjort serieversioner på Berts Dagbok (skapad av Anders Jacobsson och Sören Olsson). Radarparet står även bakom serierna (samt romanerna) om Eva & Adam samt Livet enligt Rosa.

På egen hand har Johan Unenge även skrivit ungdomsromaner, oftast med äldre ungdomar som huvudmålgrupp och lite tyngre ämnen. Bland dessa romaner kan nämnas Tro, hopp och burnout och Du och jag och din kille.

Mitt extra liv utspelar sig i det lilla samhället Hellevik som är hårt drabbat av arbetslöshet. Det enda som skänker hopp i staden är det lokala basketlaget. Tack vare sin invandrarstjärna Yosseff är nämligen laget på väg att lyfta till elitserien. Dock gör arbetslösheten att invånarna blir oerhört frustrerade. När en grupp flyktingungdomar rymmer från den lokala förläggningen och dessutom snattar mat på macken dras snart en klappjakt med rasistiska övertoner i gång för att fånga rymmarna. Samtidigt handlar seroeromanen om Mattias. Dels försöker han stå emot trycket från klassens ­ledande nazisten Albin. Dels försöker han bli tillsammans med Alva, som även hon visar sig ha nazistiska åsikter. Givetvis kompliceras allt av att en av flyktingkillarna, Abdi, knackar på hans dörr och ber om hjälp.

Mitt extra liv är en kombination av serie och ungdomsroman. Den innehåller ungefär lika stora delar text och lika stora delar serier. Först är det en sida text. Därefter fortsätter berättelsen i serieform för att därefter fortsätta i text igen osv. För mig blir formen för hattig. Jag föredrar antingen eller. Men konceptet är intressant och värt att utforska. Teckningarna är i svartvitt med en väldigt seriös utstrålning. Överhuvudtaget andas serieromanen seriositet och allvar. Unenge antränger sig att berätta en viktig berättelse så till den milda grad att berättelsen förlorar i trovärdighet. åtminstone för mig. Invandrarfientligheten är så stor i samhället att jag har svårt att tro på det. Unenge brukar vara mer nyanserad än så här. Dessutom finns det så oerhört många seriösa ungdomsböcker kring invandrarfientlighet så man skulle önska att författarna testar nya grepp kring ämnet. Unenge testar i och för sig andra grepp med formen, dessvärre inte med innehållet. 

Rekommenderas med en stor dos skeptisism.


The Swedish Invasion



Det amerikanska förlaget Top Shelf har på senare tid haft ett gott öga till Sverige. Bland annat har svenske Niklas Asker redan debuterat där med sin Second Thoughts. Likaså har förlaget tidigare gett ut antologin From the Shadow of the Northern Lights som är en serieantologi med enbart svenska serier översatta till engelska. Men nu kommer det mer, som Mats Jonssons Hey Princes och Simon Gärdefors Simons 120 dagar. Se hela utbudet här.

Det är spännande tider svenska serietecknare lever i.


Fem av Sveriges mest kända serietecknare auktionerar ut sina originalteckningar till förmån för Stockholm Stadsmissions barn- och ungdomsverksamhet


I ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och förlaget Kartago tar man
nu ett krafttag för att samla in pengar till Stadsmissionens
ungdomsverksamhet Enter. Originalteckningar från kända serier kommer att auktioneras
ut på Tradera. Start är den 7 december. Ett fantastiskt julklappstipps med andra ord.

Detta kan innebära att Stockholms Stadsmissions ungdomsverksamhet kan förkorta
halvårslånga köer Stadsmissionens ungdomsverksamhet Enter som har hjälpt hundratals barn och
ungdomar att klara av vardagen. Enter Mötesplats bedrivs idag med hjälp av
socionomer och terapeuter. Men med halvårslånga köer får ungdomarna vänta
på hjälp. Med nya resurser från donationer hoppas man på att kunna ge stöd
åt fler ungdomar.

Utgångspris för teckningarna är ca 500-750 kr styck. Totalt doneras 11
originalteckningar ut till förmån för Stockholms barn och ungdomar från
serieskapare. Dessa hedersvärda serieskapare är:

Pelle Forshed & Stefan Thungren
Tyra von Zweigberk
Henrik Lange
Jan Stenmark
Nina Hemmingsson

Spirou 1938-1946 av Rob-Vel, Jijé & André Franquin



Egmont fått fart igen på utgivningen av Spirous äventyr. Något jag applåderar åt. Både tidigare outgivet och nytt publiceras. Vissa äldre äventyr, främst de av André Franquin, ges ut i påkostade utgåvor i kronologisk ordning. Franquin brukar också anses vara den främste av alla tecknare/författare av Spirou-serierna. Detta trots att det inte var han som skapade Spirou. Hela två serietecknare gjorde Spirou innan Franquin dök upp. Den piccoloklädde hjälten skapades 1937 av fransmannen Rob-Vel (Robert Velter). Det var på uppdrag av förlaget Dubois att skapa en ny huvudfigur till deras nya serietidning som Spirou föddes. 1943 togs serien över av Joseph Gillain, mer känd under pseudonymen Jijé.

Spirou 1938-1946 fokuserar på Spirouserierna före Franquin. Vi får ta del av några serier från den mycket trevande starten 1938. Sedan följer en kronologisk återutgivning av de serier som anses vara från Rob-Vels bästa tid, d.v.s. då serien blev en humoristisk äventyrsserie istället för att, som tidigare, ha varit en humorserie. Albumet innehåller även flertalet serier av Jijé, bland annat de sista han gjorde veckorna innan Franquin tog över.

Det bästa med albumet är dock inte serierna utan artiklarna och bakgrundsinformationen om serierna och dess skapare. Det här albumet är oerhört givande seriehistorikern och Spirou-fantasten. Ur ett underhållningsperspektiv fungerar inte albumet alls, serierna är egentligen ganska dåliga med dagens mått mätt. För att inte tala om den politiska inkorrekthet och fördomfullhet albumet syras av. Men ur ett seriehistoriskt perspektiv blir det inte bättre än så här.

Rekommenderas


RSS 2.0