Porträtt av Hergé - mannen bakom Tintin av Michael Farr

Michael Farr är en engelsk journalisten och självutnämnd Tintin-nörd. Han har tidigare gjort böckerna Tintin: Den kompletta guiden och Tintin & Co. I de tidigare böckerna har han även nosat på Hergés liv, men denna gång ägnar han sig helhjärtat åt mannen bakom serieikonen. Som vanligt är det Sveriges kanske störste Tintin-fantast, Björn Wahlberg, som översatt boken.

Farr har valt att skriva boken i episoder och struntar följaktligen i kronologin. Valet är lyckat och gör biografin ett större läsvärde. Boken är ytterst väldokumenterad och bildmaterialet är mycket gediget. Översättaren Wahlberg visar på oerhörda kunskaper då han vid flertalet tillfällen lägger in kommentarer om småsaker Farr inte själv skrivit. Detta gör att den svenska utgåvan faktiskt innehåller något mer av intresse än den engelska originalutgåvan.

Porträtt av Hergé - mannen bakom Tintin är en mycket läsvärd och intressant biografi som passar såväl stor som inte lika stor. Ett bra tillägg till den här biografin är Hergés äventyr av Stanislas, José-Louis Bocquet och Jean-Luc Fromental.
Rekommenderas


Sexstrejk nu! sa Lysistrate av Johan Werkmäster, Kristina Abelli-Elander & Aristofanes
Kristina Abelli-Elander är serietecknare och konstnär, professor vid Konsthögskolan i Stockholm. Johan Werkmäster är författare och debuterade 1983 med novellsamlingen Den kvarglömda överrocken. 1990 doktorerade han i litteraturvetenskap med en avhandling om Pär Rådström. Nu skriven har en hel del för LL-förlaget. Tillsammans har Werkmäster och Abelli-Elander tagit sig an Lysistrate som är en klassisk komedi skriven På 400-talet f.Kr av Aristofanes. Berättelsen handlar om Lysistrate och hennes kvinnliga kumpaner som får nog av att deras män jämnt är ute i krig och förvägrar dem sex i ett försök att skapa fred.

Humorn i antikens komedier var inte särskilt subtil utan grovkornig och revylik. Detsamma gäller för serieversionen. Språket är oerhört grovt men det passar berättelsen väl. Det gör dessvärre inte Abelli-Elanders teckningar. Eller snarare färgsättningen som känns ofärdig och slarvig. Teckningarna drar tyvärr ner berättelsen en aning vilket är synd. Werkmäster har adapterat historien bra. Nu blir resultatet bara okej. Den bäste serieversionen av Lysistrate är fortfarande av den tyske serietecknaren Ralf Königs högst personliga och omgjorda version.

Rekommenderas svagt.

Nostradamus: Seriebibliotekarien siar om framtiden

Detta kan ni läsa här.

Seriebibliotekarien i radio

Då har jag åter pratat om litteratur i radion. Idag valde jag att prata om Sherlock Holmes i och med att detektivlegenden är aktuell igen (via en sevärd film på bio).  

Förutom originalböckerna av Arthur Conan Doyle tog jag upp seriealbumet av Moore, Reppion och Campbell. Jag hann även nämna två moderna Sherlock Holmes-figurer, "the Worlds Greatest Detective" Batman och Mästerdetektiven Conan. Lyssna gärna.

Programmets hemsida finns här och lyssnararkiven (13 januari 09.30-10.00) finns här.


Radiodag flyttadDet visade sig att jag råkat fått fel information om flytt av dag angående bokprat i radio P4 Gävleborg. Det är onsdagar som gäller och följaktligen är det onsdagen 13 januari 09.30 som jag ska prata serier och annat i radion. Lyssna gärna.

Nostradamus 2010 och Radio Gävleborg P4

Den läsvärda bloggen Staffars serier har önskat att flera manga/seriebloggar skriver ett så kallat Nostradamusinlägg, d.v.s. siar om framtiden i serie-Sverige och anger en önskning och förväntning om serie- eller mangaåret året 2010.

Under denna vecka kommer mitt Nostradamusinlägg på systerbloggen mangabibliotekarien. Men innan dess vill jag meddela att min medverkan i Radio Gävleborg P4 är flyttad till torsdagar. I övrigt samma tid, 09.30-10.00 och samma kanal, P4. Nu på torsdag, 18 januari kör jag igen.

Green Arrow: Quiver av Kevin Smith, Phil Hester och Ande ParksKevin Smith är mest känd som amerikansk långfilmsregissör. Bland hans filmer kan nämnas Clerks, Chasing Amy, Dogma och Zack and Miri Make a Porno. Men vad få vet är att han är en enorm seriefantast. Han har en serietidningsbutik, Jay and Silent Bob's Secret Stash och har skrivit manus till en handfull seriealbum.

Green Arrow eller Oliver Queen som hans alter ego heter, är i mitt tycke en av de mest intressanta superhjältarna någonsin. Han har inga krafter alls utan använder pil och både (!) samt är duktig inom kampsporter. Han skapades av Mort Weisinger för DC Comics 1941. Då var han egentligen inget mer än en Batman-kopia. Han var en miljonär som klädde ut sig till hjälte om nätterna. Han hade en massa pryl-pilar som tårgaspilar och handklovspilar samt en ung side-kick, Speedy. Vidare hade han ett Arrow-Plane, en Arrow-Car och en Arrow-Cave. Mycket Batman-aktigt med andra ord. Han blev tidigt en del av superhjältegruppen Justice Legaue of America och medverkade i den tidningen. Ingen visste dock vad man skulle göra med den Robin Hood-klädde hjälten förrän Dennis O'Neill tog sig an hjälten och gjorde honom till hjälte för den "lilla människan" och var politiskt sett mycke röd. Han parades ihop med superhjälten Green Lantern och den legendariska seriesviten Green Lantern/Green Arrow var född. Här togs för första gången i amerikanska kommersiella serier upp drogberoende (Speedy blir heroinist), rasism, miljöbrott och djurrätt. Detta spår fortsatte då Green Arrow fick en egen tidning (utan Green Lantern) där Mike Grell stod för manus. Här är Green Arrow dessutom en god hjälte som gör onda saker (dödar, är otrogen osv.). Till sist dör Green Arrow och hans son Connor Hawke tar över som Green Arrow II. Green Arrow är borta från superhjältevärlden i över 10 år. Tills Kevin Smith dyker upp på DC Comics.

2001 återföds Green Arrow som seriesvit och som sedan släpps som albumet Green Arrow: Quiver. Här kommer Queen tillbaka till livet med 10 år är borta från hans minne. Vad har hänt. Själv minns han inte ens att han har dött. 

Albumets manus är mycket finurligt och innehåller en intressant dos av existesialism. Albumet blev mycket väl emottaget och för första gången är Green Arrow en hjälte att räkna med. Teckningarna av Hester och Parks är mycket välgjorda och de fick sitt välförtjänta genombrott via detta album.

Green Arrow: Quiver är fortfarande en av de allra bästa album jag någonsin läst!
Rekommenderas varmt!   

Sherlock Holmes vol 1: The Trial of Sherlock Holmes av Leah Moore, John Mark Reppion och Aaron CampbellDenna serie finns än så länge bara på engelska.

Den litterära legenden Sherlock Holmes har hamnat i serieform. Det är förvisso inte första gången det händer. Men denna historia är helt ny och det är några mycket duktiga kreatörer som ligger bakom. Passar bra att ta upp den nu när Mr. Holmes är filmaktuell.

Den första kreatören som måste nämnas är dock ingen av serieskaparna utan Arthur Conan Doyle själv. Han skapade den mystiske detektiven och hans förljeslagare Watson redan 1887 (med romanen En studie i rött). De blev älskade då. De är lika älskade nu världen över. Jag är själv en stor Sherlock Holmes-fantast. Någon som inte var så förtjust i Holmes var dock författaren själv, som valde att ta livet av detektiven. En otrolig läsarstorm blev resultatet och Conan Doyle fick så mycket brev angående detta att han kände sig tvungen att återuppliva Holmes.

Leah Moore är dotter till den legendariske serieskaparen Alan Moore (Watchmen, From Hell, Killing Joke). Hon är gift med John Mark Reppion. Tillsammans har de gjort serier som Wild Girls och The Complete Dracula. De är även på gång med The Complete Alice in Wonderland. Aaron Campbell debuterar med denna bok. Tidigare har han mestadels gjort omslag.

I den här volymen blir självaste Sherlock Holmes själv misstänkt för mord. Han hittas i ett rum hållandes en rykande pistol framför en död man. Han hävdar att han är oskyldig trots att allt pekar på honom. Men fängelset hindrar honom inte från att luska i fallet.

Trion Moore, Reppion och Campbell lyckas skapa en ny historia med Holmes som känns som om den kommit ur självaste Conan Doyles penna. Teckningarna passar historien väl och påminner klokt nog om Sidney Pagets orginalillustrationer han gjorde till originalberättelserna när det begav sig. Det här är helt enkelt mycket bra. Jag blir hoppfull när det står vol. 1 på albumet. Det betyder att en volym 2 borde komma.

Rekommenderas.

RSS 2.0