Second Thoughts av Niklas Asker


Följande album finns än så länge endast på engelska. Men det är nog bara en tidsfråga innan det blir översatt.

Det här är mycket intressant. Niklas Asker är en svensk serieskapare som med albumet Second Thoughts gör sin debut. Det är i sig inte så konstigt. Men Asker gör inte sin debut i Sverige utan i USA. Second Thoughts ges ut på engelska av Top Shelf Productions.


Albumet handlar om författarinnan Jess som har skrivkramp. Den andra huvudpersonen är fotografen John. Bägge har trassliga relationer. De två träffar varandra endast en kort stund på flygplatsen i Stansted men det korta mötet kommer att påverka deras liv.


Second Thoughts är ett finstämt album med finstämda teckningar. Handlingen är originell och de välgjorda, spröda teckningarna harmonierar väl med historien. På samma sätt lyckas Asker förmedla den känsla av ångest huvudpersonerna har till oss läsare. Likaså känslan av förlösning som kommer senare förmedlar författaren med bravur. Det faktum att albumet är i svart-vitt bidrar till den suggestiva känsla albumet ger. Jag förstår att Top Shelf var angelägna om att ge ut det här.


Det är intressanta tider i serie-Sverige. Allt fler serieskapare blickar internationellt. Peter Bergting har gett ut fantasy-serien the Portent i USA samt tecknat ett specialavsnitt av amerikanska serien Hellboy. Ovan nämnda Top Shelf och svenska Galago har inlett ett intressant samarbete som bland annat resulterat i antologin From the Shadow of the Northern Lights. Både Mats Johnsson och Simon Gärdefors är på väg att bli översatta och utgivna där.
 
Och så har vi ju Niklas Asker och Second Thoughts. Författaren har verkligen visat framfötterna och det ska bli spännande att se vad som kommer av honom längre fram. Fortsätter han så här kommer vi definitivt att höra mer om honom. Likaså ska det bli intressant att se hur både Askers album samt de kommande Galago-översättningarna kommer att ge för reaktioner världen över.

Albumet rekommenderas varmt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0