En hyllning till kungen av pop av Wey-Yuih Loh, Giovanni P. Timpano & Erick MarquezJag antar att jag inte behöver skriva om vem Michael Jackson är. Efter hans chockerande bortgång i år börjar olika skrifter om hans liv dyka upp på marknaden. Enligt rådande trender kommer det även biografier i serieform. En av dessa, En hyllning till kungen av pop, sålde som smör i USA och har nu översatts till svenska.  Dess författare, Wey-Yuih Loh, har tidigare bland annat gjort en kort seriebiografi om Colin Powell.

En hyllning till kungen av pop är en kort biografi över Jacksons liv. Författaren tar upp Jacksons unga år i syskongruppen Jackson 5 och om hans dominante far. Albumet tar även kortfattat tar upp de problem, som eventuella hudsjukdomar och pedofilianklagelser, som kantade hans karriär. Seriens berättarröst är en figur som starkt påminner om Benjamin Syrsa.  Serietidningen innehåller även två idolplanscher.

Albumets stora styrka är de fantastiska teckningarna av Giovanni P. Timpano. Färgsättningen av Erick Marquez bidrar även till albumets goda intryck. Men albumet har ett stort problem. Dess tunna omfång, 26 sidor, gör att även innehållet blir tunnt. Och ytligt. Dock verkar Loh har ett eget förhållande till Jackson för berättelsen har ändå en nerv som gör att den blir underhållande i alla fall.  Synd bara att han inte gjorde ett album på 228 sidor istället. Då hade detta kanske varit ett mästerverk.

Jag retar också upp mig på valet av en Benjamin Syrsa-figur som berättarröst. Jackson brukar förknippas med Peter Pan och inte Pinocchio. Alltså borde en varelse som påminner om Tingeling varit ett mera logiskt val.

En annan av de stora styrkorna i albumet är det känslosamma förordet av Giuseppe Mazzola från Michael Jackson Official Fan Club. Det är även Mazzola som gjort omslaget.

Sammanfattningsvis är albumet för tunt för att få topp-betyg. Men allt som är med är bra berättar ackompanjerat av mycket bra teckningar. Så En hyllning till kungen av pop har absolut sin givna plats i varje välsorterat bibliotek.

Rekommenderas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0