Drömmen om Vasa av Maria Bergström och Gustav LordMaria Bergström skriver seriemanus som utgår från en känd svensk person eller händelse. Hennes första album var Fet-Mats: en gruvdrängs hemska öde som utspelar sig i Falu Gruva 1677. Den gjorde Bergström tillsammans med Susanne Jobs och Per-Anders Nilsson. Därefter kom albumet Sara Lisa & Linné, en seriebiografi om Carl von Linné med Niklas Jönsson som tecknare. 2008 kom Lill-Selma på Mårbacka, ett samarbete med tecknaren Emily Ryan om den unge Selma Lagerlöf. Nu har Bergström gett sig ikast med Regalskeppet Vasas ödesdigra jungfrufärd tillsammans med tecknaren Gustav Lord

År 1628 var det stolta skeppet Vasa färdigt att ge sig ut på sin jungfrufärd. Men som bekant sjönk Vasa och många människor följde med skeppet i djupet. Men hur gick det för denna boks huvudpersoner, barnen Nils, Hanna och hunden Fläcken?
 
Jag har inte varit någon större beundrare av Bergströms alster. Albumen är i mitt tycke för pedagogiska för sitt eget bästa. Man kan trots allt göra pedagogiska serier som också är underhållande. De asiatiska mangaförfattarna är mästare på detta och kan göra otroligt underhållande serier om allt från finansbiografier till brädspelet Go och matlagning. Dock visade Bergström med Lill-Selma på Mårbacka att även hon kunde göra åtminstonde hyfsad underhållning tillsammans med de pedagogiska aspekterna. För det albumen var ganska bra. Dessvärre är Drömmen om Vasa inte alls lika bra. De undervisande aspekterna har tagit över och albumet är fruktansvärt tråkigt. Dessutom är Gustav Lords teckningar bedrövliga. Det gör mig ont att säga, men dessa är bland de sämsta teckningar jag någonsinn sett. De är mycket stela och livlösa. Dessutom ganska slarviga, vilket sänker albumets redan dåliga intryck.

Undvik detta!
Rekommenderas inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0