Fixaren - en historia från Sarajevo av Joe SaccoJoe Sacco är ett mycket stort namn inom de tecknade serierna. Han är utbildad journalist men blev inte tillfredsställd inom detta yrke, mest eftersom han inte fick möjlighet att göra sådant han ville. Istället försökte han livnära sig på sin hobby, serieskapande. Det gick sådär. Det var först då han i serieform skrev om sitt stora intresse för att resa som hans karriär började ta fart. Han befann sig nämligen mitt uppe i Gulf kriget och gjorde serier om detta. Då hans seriebok Palestine utkom, som handlade om Saccos upplevelser i West Bank och Gaza-området mellan december 1991 och january 1992, blev han en erkänd serieskapare och en ny seriestjärna var född.

Fixaren är Saccos första album som utkommit i svensk språkdräkt. Den handlar om den lokala medhjälpare (en så kallad fixare) som han använde när han gjorde research i Sarajevo under kriget i Bosnien på 90-talet. Albumets ramberättelse är relationen mellan Sacco och fixaren, men den egentliga historien är givetvis kriget i och kring Sarajevo.

Det är inte lätt att kombinera underhållning med fakta. Speciellt inte när det handlar om genren serier. Men då det blir lyckat är kombinationen fakta/underhållning en njutning att läsa. Sacco lyckas med detta. Fixaren är en fascinerande läsning som därtill är vältecknad. Det var verkligen på tiden att Sacco kom i svensk språkdräkt. En eloge till förlaget Epix för detta.

Ifall det är någon som undrar så är detta en bok med vuxna som målgrupp.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0