Johnny Cash: I See a Darkness av Reinhard KleistJohnny Cash är en av de mest kända countrymusikerna någonsin. Han fick en ny publik i slutet på sin karriär då han gjorde de odödliga American Recordingsskivorna under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Ytterligare popularitet fick han via biografi-filmen Walk the Line med Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon. En hel drös med biografier har utkommit på marknaden, varar flera är av Cash själv.

Reinhard Kleist är en tysk serietecknare. Han har bland annat vunnit tyska priset Max und Moritz-award för sin serie Lovecraft, en biografiserie om författaren H. P. Lovecraft. Han fortsatte med biografier i serieform och hans hittills största succé är seriebiografin om countrylegenden Johnny Cash, som utkom 2006. Den vann priset för bästa tyska seriebok det året. Den har hittills översatts till bl.a. franska, spanska, engelska, italienska och grekiska. 2008 kammade Kleist in sin andra Max und Moritz-award, denna gång för Cashbiografin. 

Biografin handlar mer om myten Cash och bör tas med en nypa salt. Det bör å andra sidan alla biografier göras. Den handlar givetvis om Cash uppväxt, hans drogproblem och hans inte helt okomplicerade relation med June Carter. Men biografin handlar även en hel del om Glen Shirley, en fånge på Folsom som skrev låten Greystone Chapel. En låt Cash spelade in live i fängelset med Shirley i publiken. Avslutningsvis handlar albumet om den mycket gamle och sjuke Cash och hans sista legendariska inspelningar med producenten Rick Rubin. Allt beskrivs trovärdigt med knivskarp dialog och mycket välgjorda hårdkokta teckningar. Men det allra bästa med Johnny Cash: I See a Darkness är att Kleist väljer att beskriva sångerna i bild. Han gör alltså små tecknade noveller (vissa helt utan dialog) av några av countrylegendens största hits, som Folsom Prison Blues, Don't Take your Guns to Town, (Ghost) Riders in the Sky, Big River, A Boy Named Sue och Cocain Blues.

För den som inte känner till detta så är I See a Darkness en låt av Will Oldham som Cash gjort en kritikerhyllad version av på fantastiska skivan American III: Solitary Man från 2000.

Jag är ett stort fan av Cash och har läst flertalet biografier. Sällan har det varit så underhållande och informativt som här. Det här är det bästa jag läst på år och dar. Jag hoppas mer av Kleist översätts, helst på svenska men engelska fungerar också bra.

Rekommenderas varmt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0