Roparen av Jakob NilssonSteig Trenter är en legend inom den svenska kriminallittaraturen. Omkring 25 böcker han han skriva om hans hjälte, fotografen Harry Friberg. En handfull filmatiseringar har gjorts där bland annat Örjan Ramberg ikläder sig rollen som Friberg. Men det är först 2008 som första serieversionen utkommit. Att föra över skönlitteratur till serielitteratur är vanskligt. Men ibland lyckas det. Som här.

Roparen handlar om Anna Celin som ska på en resa till Italien med sin väninna. Dessvärre visar det sig att väninnan är mördad. Polisen och även fotograf Harry Friberg luskar i fallet och det visar sig att Celins väninna haft en dolt förflutet.

Nykomlingen Jakob Nilsson lyckas på ett suggestivt sätt återskapa 1950-talets Stockholm. Han har förvisso kortat ned handlingen om man jämför med originalromanen. Jag tycker att det var ett lyckat val. det är mer driv i historien nu. Nilsson tecknar i samma anda som Hergé och gör det lyckat. Det här är helt enkelt mycket läsvärt. Jag vet att Stieg Trenters hustru Ulla Trenter godkänt projektet och att hon gillar resultatet, utom sista rutan. Hon menar att den inte var i Trenters anda och jag kan bara instämma. Men trots det är Roparen ett läsvärt album och ett bra exempel på en roman som fungerar alldeles utmärkt i serieform.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0