Karrikatyrer av Bruno LiljeforsBruno Liljefors är nog mest känd för sina natur- och djurmotiv, ofta med dramatiska situationer (en räv fångar en orre osv.). Hans sätt att skildra fåglarna, med inslag av impressionistiska penseldrag, har med åren blivit stillbildande inom genrén, fågelmåleri.

Karrikatyrer (med två r) var en tidig svensk benämning för serier. Bruno Liljefors använde begreppet för sina serier och serieliknande verk.

Liljefors gav ut två häften karrikatyrer på eget initiativ, 1884 och 1885. De blev omtyckta, framför allt i Tyskland. Dessa två häften finns utgivna på nytt i en samlad upplaga, utgivet av förlaget Rekolid.

Karrikatyrer är intressanta mest ur ett historiskt perspektiv. De är trots allt bland de första svenska serierna som gjorts. Tecknarstilen, och skämten påminner en del om en annan svensk seriepionjär, Albert Engström. Men här är det givetvis många djur med. Karrikatyrer domineras av skämt kring jakt, fiske och liknande grymheter mot djur. Personligen är jag en stor jaktmotståndare och har alltid haft svårt för sånt här. Men även om jag bortser från det har bäst före-datumet gått ur ur ett underhållningsperspektiv. Men det historiska värdet är större, tycker jag. Detta album fyller en viktig funktion och har sin givna plats på varje välsorterat bibliotek.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0