Dödvatten av Lars KrantzDetta är inte samme Lars Krantz som har hand om turistmagneten Wij Trädgårdar i Ockelbo. Lars Krantz är inte heller släkt med seriekollegan Gunnar Krantz. Denne Lars Krantz har tidigare arbetat som kyrkogårdsvaktmästare. Därtill har han studerat vid serietecknarskolan i Malmö. Dödvatten är hans debutalbum.

Ingredienserna i Dödvatten räcker och blir över för flera skräckberättelser. Vi läsare bjuds bland annat på ett vanskapt barn, ålar som matats med en död gumma, en fördömd sjö, kackerlackor med kerubansikten, speglar som visar alternativa syner och så vidare. Boken handlar om Lars Krantz som, efter att ha ätit ål fiskad från den hemsökta Bjärsjön, sakta men säkert förlorar förståndet. Trots att huvudpersonen heter samma sak som författaren kan man ganska snabbt dra slutsatsen att boken inte är självbiografisk. I alla fall hoppas jag det.

Albumet är gåshudsframkallande. Men det är inte ingredienserna ovan som gör det. Istället är det Krantz teckningar som är gåshudsframkallande. Han tecknar i en suggestiv men ändock realistisk stil som förstärker den skrämmande handlingen. Teckningarna gör också att man glömmer att handlingen egentligen är ganska banal. Krantz lyckas nämligen inte riktigt med balansen mellan skräck och sökta skräckeffekter. Han lyckas nästan.

Men Dödvatten är tillräckligt underhållande. Dessutom blir i alla fall jag en aning skrämd av albumet. Det är långt ifrån alla skräckserier som lyckas med den bedriften.

Sammanfattningsvis är det en stark debut. Vi kommer garanterat att höra mer av Krantz i fortsättningen.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0