En hjälpande hand av Fabian Göransson, Lars Krantz och Fredrik QuistbergFakta i serieform börjar bli allt vanligare. Denna typ av serier har länge varit vanligt förekommande
inom de asiatiska serierna, som Oishinbo av Tetsu Kariya & Akira Hanasaki och The Manga Guide to Statistics av Shin Takahashi. Nu börjar alltfler serieskapare i både USA och Europa använda sig av denna serieform som amerikanske Joe Sacco (Fixaren) och tyske Reinhard Kleist (Johnny Cash: I See a Darkness).

Även i Sverige börjar flera göra dokumentära serieromaner, som exempelvis David Liljemark (Boltzius). 
Nu sällar sig den dokumentära serieromanen En hjälpande hand till denna skara. Serien är gjord av serietecknarna Fabian Göransson (Gaskriget) och Lars Krantz (Dödvatten) tillsammans med journalisten och författaren Fredrik Quistberg (Motstånd).

Trion har besökt vapenfabriker, vapenmässor samt olika tillsynsmyndigheter och organisationer för att få kött på benen till serien. Resultatet är denna intressanta kombination av serie, debattinlägg, rövarhistoria och faktabok.

En hjälpande hand
handlar om Zven Johansson som inser att vapenaffärer kan ge stora pengar. Zven skapar tillsammans med en avdankad uppfinnare en prototyp till ett massförstörelsevapen. Sedan beger sig de två till vapenmässan i Bangalore.

Insprängt i serien finns faktasidor om allt från Boforsskandalen, fakta om tillsynsmyndigheter till hur politiker som Göran Persson och Maud Olofsson emellanåt agerat vapenhandlare. Glädjande nog skymmer inte faktatexten berättelsen utan tillför istället. Därtill är teckningarna välgjorda och manuset är underhållande. Men man bör dock se serien som ett debattinlägg där författarna redan tagit ställning. Vill man läsa en objektiv text om ämnet ska man läsa något annat. Men det betyder inte att albumet inte är läsvärt. Tvärtom är det mycket underhållande. Jag skulle dock gärna sett en något mer nyanserad berättelse. Det blev lite för överdrivet för mig vilket förvisso gör berättelsen mer underhållande men mindre tänkvärd.

På det stora hela är dock En hjälpande hand en läsvärd serie som därtill är vältecknad.
Rekommenderas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0