Green Arrow: Quiver av Kevin Smith, Phil Hester och Ande ParksKevin Smith är mest känd som amerikansk långfilmsregissör. Bland hans filmer kan nämnas Clerks, Chasing Amy, Dogma och Zack and Miri Make a Porno. Men vad få vet är att han är en enorm seriefantast. Han har en serietidningsbutik, Jay and Silent Bob's Secret Stash och har skrivit manus till en handfull seriealbum.

Green Arrow eller Oliver Queen som hans alter ego heter, är i mitt tycke en av de mest intressanta superhjältarna någonsin. Han har inga krafter alls utan använder pil och både (!) samt är duktig inom kampsporter. Han skapades av Mort Weisinger för DC Comics 1941. Då var han egentligen inget mer än en Batman-kopia. Han var en miljonär som klädde ut sig till hjälte om nätterna. Han hade en massa pryl-pilar som tårgaspilar och handklovspilar samt en ung side-kick, Speedy. Vidare hade han ett Arrow-Plane, en Arrow-Car och en Arrow-Cave. Mycket Batman-aktigt med andra ord. Han blev tidigt en del av superhjältegruppen Justice Legaue of America och medverkade i den tidningen. Ingen visste dock vad man skulle göra med den Robin Hood-klädde hjälten förrän Dennis O'Neill tog sig an hjälten och gjorde honom till hjälte för den "lilla människan" och var politiskt sett mycke röd. Han parades ihop med superhjälten Green Lantern och den legendariska seriesviten Green Lantern/Green Arrow var född. Här togs för första gången i amerikanska kommersiella serier upp drogberoende (Speedy blir heroinist), rasism, miljöbrott och djurrätt. Detta spår fortsatte då Green Arrow fick en egen tidning (utan Green Lantern) där Mike Grell stod för manus. Här är Green Arrow dessutom en god hjälte som gör onda saker (dödar, är otrogen osv.). Till sist dör Green Arrow och hans son Connor Hawke tar över som Green Arrow II. Green Arrow är borta från superhjältevärlden i över 10 år. Tills Kevin Smith dyker upp på DC Comics.

2001 återföds Green Arrow som seriesvit och som sedan släpps som albumet Green Arrow: Quiver. Här kommer Queen tillbaka till livet med 10 år är borta från hans minne. Vad har hänt. Själv minns han inte ens att han har dött. 

Albumets manus är mycket finurligt och innehåller en intressant dos av existesialism. Albumet blev mycket väl emottaget och för första gången är Green Arrow en hjälte att räkna med. Teckningarna av Hester och Parks är mycket välgjorda och de fick sitt välförtjänta genombrott via detta album.

Green Arrow: Quiver är fortfarande en av de allra bästa album jag någonsin läst!
Rekommenderas varmt!   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0