Porträtt av Hergé - mannen bakom Tintin av Michael Farr

Michael Farr är en engelsk journalisten och självutnämnd Tintin-nörd. Han har tidigare gjort böckerna Tintin: Den kompletta guiden och Tintin & Co. I de tidigare böckerna har han även nosat på Hergés liv, men denna gång ägnar han sig helhjärtat åt mannen bakom serieikonen. Som vanligt är det Sveriges kanske störste Tintin-fantast, Björn Wahlberg, som översatt boken.

Farr har valt att skriva boken i episoder och struntar följaktligen i kronologin. Valet är lyckat och gör biografin ett större läsvärde. Boken är ytterst väldokumenterad och bildmaterialet är mycket gediget. Översättaren Wahlberg visar på oerhörda kunskaper då han vid flertalet tillfällen lägger in kommentarer om småsaker Farr inte själv skrivit. Detta gör att den svenska utgåvan faktiskt innehåller något mer av intresse än den engelska originalutgåvan.

Porträtt av Hergé - mannen bakom Tintin är en mycket läsvärd och intressant biografi som passar såväl stor som inte lika stor. Ett bra tillägg till den här biografin är Hergés äventyr av Stanislas, José-Louis Bocquet och Jean-Luc Fromental.
Rekommenderas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0