Sherlock Holmes vol 1: The Trial of Sherlock Holmes av Leah Moore, John Mark Reppion och Aaron CampbellDenna serie finns än så länge bara på engelska.

Den litterära legenden Sherlock Holmes har hamnat i serieform. Det är förvisso inte första gången det händer. Men denna historia är helt ny och det är några mycket duktiga kreatörer som ligger bakom. Passar bra att ta upp den nu när Mr. Holmes är filmaktuell.

Den första kreatören som måste nämnas är dock ingen av serieskaparna utan Arthur Conan Doyle själv. Han skapade den mystiske detektiven och hans förljeslagare Watson redan 1887 (med romanen En studie i rött). De blev älskade då. De är lika älskade nu världen över. Jag är själv en stor Sherlock Holmes-fantast. Någon som inte var så förtjust i Holmes var dock författaren själv, som valde att ta livet av detektiven. En otrolig läsarstorm blev resultatet och Conan Doyle fick så mycket brev angående detta att han kände sig tvungen att återuppliva Holmes.

Leah Moore är dotter till den legendariske serieskaparen Alan Moore (Watchmen, From Hell, Killing Joke). Hon är gift med John Mark Reppion. Tillsammans har de gjort serier som Wild Girls och The Complete Dracula. De är även på gång med The Complete Alice in Wonderland. Aaron Campbell debuterar med denna bok. Tidigare har han mestadels gjort omslag.

I den här volymen blir självaste Sherlock Holmes själv misstänkt för mord. Han hittas i ett rum hållandes en rykande pistol framför en död man. Han hävdar att han är oskyldig trots att allt pekar på honom. Men fängelset hindrar honom inte från att luska i fallet.

Trion Moore, Reppion och Campbell lyckas skapa en ny historia med Holmes som känns som om den kommit ur självaste Conan Doyles penna. Teckningarna passar historien väl och påminner klokt nog om Sidney Pagets orginalillustrationer han gjorde till originalberättelserna när det begav sig. Det här är helt enkelt mycket bra. Jag blir hoppfull när det står vol. 1 på albumet. Det betyder att en volym 2 borde komma.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0