Shortcomings av Adrian TomineAdrian Tomine är asiat-amerikan. Jag nämner detta eftersom hans huvudkaraktärer i regel också är det. Tomine är ett av de stora nya stjärnskotten på den amerikanska seriehimlen. Hittills är han mest känd som illustratör för tidningen The New Yoker samt för sin seriesvit Optic Nerve.

Optic Nerve består mestadels av serienoveller som de fleta handlar om asiat-amerikaner och deras kärleksförhållanden. Serierna är bitvis självbiografiska och har en realistisk prägel. Delarna 9, 10 och 11 i Optic Nerve-sviten har adapterats om till den kritikerhyllade serieromanen Shortcomings.

Serieromanen handlar om asiat-amerikanen Ben Tanaka och hans problem med flickvännen Miko Hayashi. Boken beskriver deras förhållande som på väg att krascha och sedermera dess efterföljder och påverkan på Tanaka.

Tomine lyckas få läsaren att känna sympati för den inte helt sympatiska Ben Tanaka. Det är ingen lätt bedrift. Därtill är Shortcomings vältecknad och ger en plågsamt realistisk bild på ett förhållande i kris. En mycket läsvärd vuxenroman.

Rekommenderas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0