Svinet av Åsa GrennvallÅsa Grennvall slog igenom i slutet av 1990-talet. Det decenniet var annars ett mörkt sådant sett ur ett svenskt serieperspektiv. Serierna såldes dåligt och det talades om det mediets död (till förmån för TV-spel osv.). Men 2000-talet visade att så inte var fallet och det svenska serielandskapet fick sig ett uppsving. Grennvall med flera banade vägen.

Grennvall har gjort många starka och tunga seriealbum som Sjunde våningen och Det känns som hundra år. Nu inleder hon detta decennium med ytterligare en bra "feel-bad" roman. Svinet handlar om Dan. En ung man med (misslyckade) konstnärsambitioner och hans förhållanden med fem olika kvinnor, däribland hans mor. Han misshandlar dom, både psykiskt och fysiskt och flera av kvinnorna uppsöker psyket. Han är, som titeln mycket riktigt antyder, ett riktigt svin.

Grennvalls enkla teckningar förstärker historien och gör den mer obehaglig. Men fast den är så obehaglig är den mycket bra med den knivskarpa dialogen som bokens största tillgång (mammans slutmonolog är helt fantastisk). Svinet må vara obehaglig läsning men det är också mycket läsvärd sådan.

Omslaget, Grennvalls egen brodering utifrån Dardels Den döende dandyn, är briljant även den.

En lysande bok!
Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0